Все повече българки раждат второ дете. Макар и бавно, броят

...
Все повече българки раждат второ дете. Макар и бавно, броят
Коментари Харесай

Все повече българки раждат второ дете

Все повече българки раждат второ дете. Макар и постепенно, броят на фамилиите с по две деца пораства.

През предходната година са проплакали малко над 60 000 бебчета, като 37% от тях, или малко над 24 000, са били втори в фамилията.

За съпоставяне единствено преди три години броя на вторите деца в фамилията е била с към 1000 по-малко.

Преди четири дни Виктория Боюкова става майка за повторно. Смята се, че най-хубавата разлика сред децата в едно семейство е от две до четири години. Така е и в фамилията на Виктория.

„ Имам терзания - и финансови, и всевъзможни, само че и двамата с бащата работим, а и грижите са нищо спрямо насладата, когато влезеш и видиш цялостната къща”, безапелационна е майката.

„ Ако съпоставяме данни от 2000 година, ще видим, че има една наклонност на леко нарастване във вторите раждания. През 2001 година вторите са били почти към 20 000, което е 30 на 100 в общата раждаемост. По данни за последната година 24 185 са вторите деца, което е 37% от всички деца, родени през предходната година”, съобщи доцент Елица Димитрова от Института за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките.

Средната възраст, на която ражда българката, също се повишава и към този момент е към 27 години.

„ За второто детенце малко по-голяма става възрастта - към 30-32 години и нагоре, и там към този момент крие известни опасности. В случаите, когато има предпочитание, само че няма опция, несъмнено, доста много огромна заслуга имат и репродуктивните техники”, уточни доктор Мирослава Генадиева, акушер-гинеколог.

Въпреки това обаче България е и на второ място в Европа по раждания на майки под 20 година

Моделът на три и повече деца в фамилията у нас към момента остава неизвестен. Едва сред 5 и 8 на 100 от българските фамилии се вземат решение да имат повече деца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР