Все повече българи си плащат, за да могат да се

...
Все повече българи си плащат, за да могат да се
Коментари Харесай

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Все повече българи си заплащат, с цел да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 претендент пенсионери са си купили стаж за пенсия. Това е нарастване с 55% по отношение на същия интервал на предходната година, когато стаж са си купили 209 индивида. Това демонстрират последните данни на Националния застрахователен институт, представени от.

Общата сума, която се внесли претендент пенсионерите, е 2,94 милиона лв., до момента в който преди година сумата е била 2,5 млн. лв.. Пандемията от ковид и последвалите съкращения на служащи в доста компании са една от аргументите от ден на ден хора да не могат да натрупат нужния стаж, макар че към този момент имат навършена пенсионна възраст, разясняват специалисти. Най-често продължително безработни са точно хората в предпенсионна възраст. Другата причина да си плащаме за пенсиониране е непрекъснатото повдигане на условия стаж и възраст за пенсия.
 Как можем да получим четвърта пенсия? Как можем да получим четвърта пенсия?
Животозастрахователи, пенсионни институции, банки и капиталови сдружения ще могат да оферират четвърта пенсия у нас. Това ще стане...

От 1 януари дамите към този момент се пенсионират на 61 години и 8 месеца, при 36 година стаж, а мъжете на 64 години и 4 месеца и 39 години стаж, като нужният стаж продължава да пораства с по 2 месеца през идващите години. През предходната година българи са платили над 14,6 млн. лв., с цел да могат да се пенсионират, до момента в който през 2019 година са импортирани вноски за близо 14 млн. лв., демонстрират още данните на Национален осигурителен институт.

От началото на тази година стажът за пенсия нарастна поради растежа на минималната заплата от 610 на 650 лв.. Така, в случай че желаеме да си купим месец стаж, би трябвало да платим 128,70 лв., а за година - 1544,40 лв.. Има три разновидността, при които хората могат да си купят стаж за пенсия: за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, за интервала, в който карат докторантура или до 5 години, недостигащ стаж по общия ред. Купеният стаж се зачита за застрахователен от трета категория и може да се употребява единствено при пенсиониране.

Хората внасят сумата на осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като “закупеният ” стаж се открива с уверение, което се издава от съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт. Осигурителният приход за времето, за което е “закупен ” застрахователен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР