Все повече българи пазаруват онлайн, което кара и все повече

...
Все повече българи пазаруват онлайн, което кара и все повече
Коментари Харесай

Експерти: Не съществува съвременен бизнес без е-комерс

Все повече българи пазарят онлайн, което кара и от ден на ден хора да се насочват към бизнес в областта на електронната търговия. За да получат познания и умения в региона, от голяма изгода на тези хора би била новата образователна стратегия " E-Commerce Success ", основана от Стопанския факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ", Българската е-комерс асоциация и други сътрудници.
Подобно образование се прави за първи път у нас. То ще се състои от четири модула, фокусирани върху основаването, маркетирането и развиването на онлайн магазин. Освен че ще получат информация от одобрени преподаватели, курсистите ще бъдат направлявани и от специалисти, които ще бъдат техни персонални ментори. Учебната стратегия е ориентирана към студенти, бизнесмени и чиновници на компании, които се занимават с е-бизнес. В края ѝ всеки обучаем ще би трябвало да отбрани пред комисия на практика курсов план за електронен магазин. Повече детайлности за " E-Commerce Success " можете да прочетете ТУК .
се обърна за спомагателни данни към образованието към доцент доктор Тодор Ялъмов, учител в Стопански факултет на СУ, и господин Николай Бакалов от Българската е-комерс асоциация.
Г-н Бакалов и господин Ялъмов, образователната стратегия “E-commerce Success”е нещо ново за страната ни. Защо е нужна тя?
Тодор Ялъмов: Електронната търговия дава опция на младежите да стартират бизнес на практика с бюджет от няколко месечни заплати, да комерсиализират заниманието си, да ревизират дали предприемачеството е за тях. Електронната търговия понижава транзакционните разноски в бизнеса, усилва конкуренцията, уголемява опциите на потребителите да избират, понижава цените и има доста други позитивни резултати. Нашата нова стратегия съчетава опита, който имаме в преподаването на „ е-бизнес “ и „ цифров маркетинг “ в Стопански факултет от няколко години с разнообразния на практика опит на над 30 водещи специалисти и бизнесмени от Българската е-комерс асоциация. Тя предлага на обучаемите действително прекарване в ръководството на електронен магазин, при което осъществената облага остава за тях.
Първите два модула са по-скоро теоретични, вторите два - на практика. Особено значим детайл е включването на самостоятелни ментори. Колко значима ще бъде тяхната роля?
Николай Бакалов: Менторите са основен детайл. Тази идея не е нова в света, само че в България се ползва за първи път, като задачата и резултатът ще е, че всеки един от обучаемите ще получи особено и персонално внимание през целия интервал на образованието. Тоест, на всички зародили въпроси и съмнения от лекциите ще има всекидневно кой да отговори, насочи и помогне. Реално, персоналните ментори са основна част от образованието, която прибавя стойност в целия развой.
Подходяща ли е образователната стратегия за хора без никакъв предходен опит?
Тодор Ялъмов: Програмата не допуска да знаете да програмирате, нито да сте експерт по маркетинг, само че се чака да сте поръчвали артикули или услуги по интернет като консуматор. Предишният работен опит, изключително в работа с клиенти, постоянно е плюс, само че не е наложителен. Това, без което не може, е предпочитание да се развивате в тази област – без значение дали желаете да станете бизнесмен или да изберете кариера в огромна компания, която се занимава с електронна търговия.
Какви хрумвания за планове би Ви се желало да видите, какво би Ви впечатлило?
Тодор Ялъмов: Всяка година се впечатлявам от към 10-15% от студентите ми, които стартират собствен бизнес в доста разнообразни сфери (най-често с електронна търговия) или вършат нововъведения като част от курсовите си работи. Софийски университет е подготвен да поддържа някои от най-мотивираните курсисти, които ще стартират собствен бизнес като им даде опция за в допълнение образование в чужбина (Европа, Съединени американски щати, Израел и Сингапур) през юли и август с отпуснати стипендии до 1100 евро месечно при одобрени бизнесмени по програмата " Еразъм " за млади бизнесмени.
Доколкото имате усещания, нараства ли ползата на младежите у нас към е-комерс региона?
Тодор Ялъмов: Разбира се. Младите са естествени иноватори, пробват всичко ново и доста по-лесно от по-възрастните вземат решение, че могат да започват световен бизнес, че могат да се конкурират с най-хубавите от целия свят. Не съществува актуален нов бизнес, който да няма в себе си е-комерс.
Подобно образование евентуално би било много потребно и за някои настоящи е-търговци в България. Какво съгласно Вас има потребност от усъвършенстване в бранша?
Николай Бакалов: Да, за тези, които скоро са стартирали, ще е скъпо. За тези, които от години се занимават с онлайн, би било потребно, в случай че желаят да обучат дейно новите си фрагменти и/или да си „ сверят часовника “. И въпреки всичко, всичко казано до тук би било на вятъра, в случай че не е подкрепено и подсигурено от съответни регулации за онлайн бизнеса. Няма по какъв начин да не вметна, че поради разпоредба 18 сме изправени пред проблема мощно да се лимитират методите на заплащане с натрапен платеж и банкови карти за онлайн потребителите, да намалее ползата към онлайн бизнеса в България и в случай че има към момента оптимисти, те просто да „ изтекат “ в други страни. Моето персонално и изрично мнение е, че в този си тип тази разпоредба убива освен сегашното, само че и бъдещето на онлайн бизнеса в страната ни.
Ако би трябвало да определите трите най-важни фактора за сполучлив електронен бизнес, кои биха били те?
Николай Бакалов: Държавни регулации, създаващи удобна среда за развиване за електронния бизнес, обучение и позициониране.
Съветът ви към бъдещите курсисти? Какво да дадат от себе си и какво да вземат за себе си по време на образованието?
Николай Бакалов: Теоретичната част е единствено „ върха на айсберга “. Курсистите ще получат познания от специалисти в региона, само че в практическата част, под управлението на ментора си, ще зависи единствено от тях какво ще дадат от себе си, по какъв начин ще развият персоналния си план и какви на практика заключения ще вземат за себе си. Бих ги посъветвал да одобряват на съществено развиването на персоналния си онлайн магазин по време на образованието, тъй като той би могъл да бъде солидна основа за предстоящ и/или смяна в настоящ подобен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР