Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и

...
Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и
Коментари Харесай

Възможно ли е? Българите извън страната повече от тези в...



Все повече българчета се раждат отвън България. Расте броят и на децата от смесени бракове, които нямат българско поданство, макар, че единият им родител е българин. Това съобщи ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев, представен от " Дарик ". Той добави, че отрицателната наклонност доста младежи да напущат страната се резервира.

Откроява се и друга наклонност - от чужбина в България се връщат главно мъже на възраст от 30 до 40 години. Тези от тях обаче, които не съумеят да основат фамилии или да си намерят подобаваща работа, след няколко месеца още веднъж отпътуват в чужбина. По неофициални данни българите, които живеят отвън рамките на страната, са повече от българите, които живеят в България.

" Негативната наклонност българи да напущат страната продължава. Можем да кажем, че има леко понижаване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат най-вече мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат фамилии на Запад и просто желаят да се оженят. Част от тях се връщат в България. Но в случай че не намерят тук реализация до няколко месеца, отново се връщат в Европа ", разяснява той.

" Най-лошата отрицателна наклонност е, че главно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази наклонност продължава. И е сега български жители, които са зад граница, импровизирано, само че въпреки всичко по данни, свързани с формалните служби, са повече. Точният им брой не е явен, само че е сред 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български жители - деца, които са родени от смесени бракове ", разясни Харалампиев.

" Извън тези български жители, които живеят там, има и българи, които не са български жители. Това са българите в Македония, Западните околности, Сърбия, Молдова, Украйна, както и остарялата българска емиграция. Те са също задоволително количество, тъй че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят отвън рамките на границите на нашата страна, са повече в сравнение с тези в България ", съобщи още специалистът.

тагове българин българия чужбина емигрант
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР