Все по-засилено е търсенето на имоти у нас, прогнозират и

...
Все по-засилено е търсенето на имоти у нас, прогнозират и
Коментари Харесай

Експерт: Българинът се страхува от инфлацията и от влизане в Еврозоната

 Все по-засилено е търсенето на парцели у нас, предвиждат и ново повишаване на жилищата. Как да си разбираем тази отрицателна за купувачите наклонност?

" Миналата година, когато стартира здравната рецесия, се предполагаше, че цените ще стартират да падат. Имаше миг на мъртвило, само че не бих споделила, че цените паднаха. Продължава да порастват и наклонността е да продължат да порастват ", заяви мениджърът Снежана Стойчева. 

По думите ѝ има основателни аргументи това да се случва. Най-основната е пазарът - по-малко е предлагането, а търсенето на парцели е огромно. 

" Агенциите понижават броя на обявите, което е провокирано от това, че някои продавачи са прибрали парцелите си. Българинът обича да бъде притежател на парцел. Поддържането на парцел е прекомерно на ниска цена - може да имаш благосъстоятелност и да не се грижиш за нея. Около 25-35% в градовете има необитавани парцели ", изясни Стойчева.

Тя напомни, че в банките има 64 милиарда лв. спестявания и депозитите са напът да останат в историята. А най-популярната опция за българина е вложение в неподвижен парцел. 

" Най-важната причина е, че имаме исторически ниски равнища на лихвите по ипотечните заеми и е допустимо всеки с добър приход да си го разреши. Сред факторите да има огромно търсене е страхът от инфлация и идното влизане на България в Еврозоната. Ако това се случи през 2024 година, допускам, че до тогава цените последователно ще вървят нагоре. В някои региони в София в повишаването е с 11% ", сподели още Стойчева пред

Тя уточни, че се търси ново строителство, даже единствено на план - имаш единствено една картинка, на " доста зелено ". Предпочитанията били за по-качествени парцели. 

" Профилът на купувача е до 35 години, огромна част - с висше обучение, над 80% са фамилни, с приход към 2200 лева месечно. Такъв е купувачът, който търси доста първокласен парцел - като строителство и систематизиране. Има огромен растеж в търсенето на тристайни и четиристайни жилища ", добави Стойчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР