Все по-видимо възможно стабилно управление на ГЕРБ, ДПС плюс солидна

...
Все по-видимо възможно стабилно управление на ГЕРБ, ДПС плюс солидна
Коментари Харесай

Цифрите сочат: ГЕРБ, ДПС и Възраждане с тотално мнозинство след изборите

Все по-видимо допустимо устойчиво ръководство на ГЕРБ, Движение за права и свободи плюс солидна патерица от " Възраждане " се обрисува след изборите. Като е допустимо " Възраждане " да изпревари Движение за права и свободи. 

Предизборната акция започва с превес на ГЕРБ (23.4%) пред главния съперник " Продължаваме промяната " (17.5%) от съвсем шест процентни пункта. Това демонстрира допитване на социологическата организация " Алфа Рисърч " измежду 1117 български жители в интервала сред 27 август и 2 септември. Проучването е извършено посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.

ГЕРБ бележи лека готовност спрямо последното изследване на " Алфа Рисърч "  от юни, а при " Продължаваме промяната " се записва спад (над 2 на сто).



Според организацията " Продължаваме промяната " може да загуби към 250 хиляди от миналогодишните си гласоподаватели, които тогава избраха новата групировка, само че в този момент се разпръскват в необятен политически набор - както вляво, по този начин и вдясно.

На трета позиция се нарежда ДПС с 10.9% от твърдо решилите да гласоподават. Както всекидневно преди избори, придвижването стартира да активизира гласоподавателите си и реализира по-висок резултат по отношение на предишни изследвания. В тези данни не са регистрирани гласовете, които партията би получила от вота в чужбина, означават от " Алфа Рисърч ".

На дребна отдалеченост след Движение за права и свободи са БСП (9.8%) и " Възраждане " (9.5%). Българска социалистическа партия, също както и " Продължаваме промяната ", са двете партии, които търпят най-сериозни електорални вреди от дейностите на служебния кабинет. Ключово за социалистическата партия ще е да помогне на по-възрастните си гласоподаватели да се оправят с машинния избор и да ги убеди да гласоподават. Освен това началото на акцията демонстрира, че и " Продължаваме промяната " навлиза в лявото обществено поле, тъй че е изцяло допустимо двете прекомерно разнообразни преди година партии, в този момент взаимно да си лишават гласоподаватели, показват социолозите, съобщи Дневник.

По-рано тази седмица проучване на социологическата организация " Тренд "  също мери преднина на ГЕРБ пред " Продължаваме промяната ", само че с 4.9 пункта.

От своя страна " Възраждане " има по-млад и стимулиран електорат, само че някои от най-значимите му тематики, с помощта на които направи своя пробив, остават в този момент по-назад в целите на хората, разясняват от " Алфа Рисърч ".

" Демократична България " гладко върви нагоре, за което ѝ оказват помощ две условия съгласно социолозите. Първо, разочарованието на част от гласоподавателите от " Продължаваме промяната ", които се връщат в този момент към " Демократична България ". И второ, радикализирането на партията на Кирил Петков и Асен Василев, на чийто декор " Демократична България " се обрисува като по-диалогичната и виновна към сформирането на управническа опция партия.

Това са шестте партии, които с огромна доза сигурност може да се каже, че ще участват в 48-ото Народно заседание. Още две партии са на ръба. " Български напредък " на Стефан Янев (4.2%) с малко прескача изборната преграда, само че по отношение на юни е в низходящ тренд. За тях акцията ще е основна - дали ще запазят гласоподавателите си, или те ще предпочетат други партии в този сегмент - Българска социалистическа партия, " Изправи се България ".

" ИТН ", която през миналата година загуби голям брой гласоподаватели и доближи до малко над 3%, на старта на акцията демонстрира лека готовност - 3.9%. Специфичното за гласоподавателите на тази партия е, че имат прекомерно прочувствен избор - бързо се активизират, само че и бързо се разочароват. Партията на Слави Трифонов е в остра конкуренция с " Възраждане " и от обмена на гласоподаватели сред тях ще зависят финалните позиции и на двете обединения, прецизират от социологическата организация.

На старта на акцията, избирателната активност се обрисува към 48% от имащите право на глас и живеещи в България гласоподаватели. Това значи, че до урните могат да отидат към 2.6 млн. души, което е съпоставимо с интензивността на последните парламентарни избори през ноември 2021 година На този стадий обаче е още доста рано да се каже, дали акцията ще увеличи интензивността, или противоположното, негативизмът и неналичието на ясни вероятности ще отблъсне част от гласоподавателите, което би довело до рисково ниски равнища, с възможност за мощно доближаване на вота за обособените партии.

Българското общество е поляризирано по редица тематики, а в актуалните избори и по основната - " към коя партия е най-вероятно да се образува управническа опция ". Според изследването на " Алфа Рисърч " 26.4% са на мнение, че е по-вероятно да се образува ръководство към ГЕРБ, 24.2% - към " Продължаваме промяната ". Едва 5% считат, че е допустима коалиция сред тях. Най-голяма част (44%) не могат да преценяват. Тези хора са най-склонни да не гласоподават и в случай че никой не ги убеди, че може да образува работещо държавно управление, най-вероятно няма и да отидат до урните. Наред с решенията по най-чувствителните за хората проблеми, отговорът на въпроса " какво държавно управление е допустимо след изборите ", се обрисува като един от главните движещи фактори в акция 2022, демонстрира анализът на " Алфа Рисърч ".

В спешни обстановки като актуалната, разочарованието от едни политици доста постоянно е съпроводено от транспорт на доверие и очаквания към ново потомство, или нови лица политици, каквато беше обстановката през 2021 година Кампанията за парламентарните избори на 2 октомври обаче стартира със сериозна ерозия на доверието към всички основни партийни водачи, отбелязва " Алфа Рисърч ". Ако въобще може да се приказва за някаква конкуренция сред тях, тя е " кой е минимум ненавиждан, а не кой е най-силно харесван ".

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стартира акцията с 21.6% позитивни оценки и 55.5% негативни. Съпредседателите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев единствено за два месеца бележат внезапен спад в персоналните си рейтинги. С доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те доста стесняват електоралното си въздействие спрямо предходната година, а недоверието към тях доближава 55-56 на 100.

 

Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата до неотдавна коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като водачът на " Демократична България " е единственият с по-ниски равнища на отрицание (49%). Всеобщото съмнение към политическата класа обгръща както неучаствалия към момента на избори и до неотдавна с висок положителен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), по този начин и най-шумният опозиционен водач Костадин Костадинов (13%:57%). В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11%: 61%).

 

От наклонността на спад е обиден и президентът Румен Радев. В съпоставяне с юни позитивните оценки за активността му понижават с 5 процентни пункта, а негативните се усилват с 3. Така все още ножицата сред позитивни и негативни оценки (38%:33%) мощно се затваря.

Настоящото проучване е извършено в интервала 27 август - 2 септември 2022г. от " Алфа Рисърч ", разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1117 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

" Алфа Рисърч " носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР