Все по-уморени, склонни към бърнаут, залитащи между перфекционизма и неглижирането

...
Все по-уморени, склонни към бърнаут, залитащи между перфекционизма и неглижирането
Коментари Харесай

Колко часа всъщност е един дистанционен работен ден?

Все по-уморени, склонни към бърнаут, залитащи сред перфекционизма и неглижирането на дилемите съгласно оценката на началниците или отсъствието й или съгласно вътрешната мотивация, стъписани от новите сметки за режийни разноски в фамилния бюджет, принудени да отделят време и с цел да оказват помощ на децата " в придвижване ". Така се усещат от ден на ден българи, които през последните близо девет месеца по насила започнаха отдалечена работа. Тези заключения се обрисуват в интервю на Българска телеграфна агенция с Томчо Томов, началник на Националния център за оценка на компетенциите на Българската стопанска камара /БСК/ и с шефа " Индустриални политики " в Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Теодор Дечев.

Около 40 на сто от работодателите са въвели частичен или пълен режим на дистанционна работа

Данните от годишната анкета на БСК демонстрират, че към 40 на 100 от работодателите са въвели частична или цялостна отдалечена работа в своите компании, като на практика няма непокътнат бранш, разяснява Томчо Томов. Приблизително сходни са били данните и напролет на тази година, когато беше въведен и съвсем цялостен локдаун в страната.
АИКБ не е провеждала представително проучване за работата от разстояние в сегашния миг, само че можем с убеденост да заявим, че за къс период е доближат делът на работещите от разстояние от април, разяснява за Българска телеграфна агенция шефът " Индустриални политики " в АИКБ Теодор Дечев. Той добави, че някои компании са траяли да работят отдалечено и след повдигането на ограничаващите ограничения. Много обособени чиновници също са предпочели да останат да работят от разстояние.
Всички знаят простата формула, че всяка работа, която се прави благодарение на компютър, в множеството случаи може да се пригоди за осъществяване от разстояние, респективно - и от вкъщи, разяснява Дечев. Така че, би трябвало да приказваме освен за браншове, в които е използвана отдалечената работа, а и за работни места. В едно стоманодобивно дружество непрекъснатото металолеене няма по какъв начин да премине към " работа от разстояние ", само че примерно, счетоводителите умерено могат да си останат вкъщи, разяснява Дечев.

През интернет е доста по-изморително
" Проучванията демонстрират, че общуването през интернет платформи е доста по-изморително за чиновниците, в сравнение с срещите лице в лице. В дълготраен проект тази процедура ще има нездравословно влияние върху здравето и продуктивността на чиновниците. Засилва се заплахата от бърнаут. Възникват проблеми в екипното взаимоотношение и менторството ", сподели Томчо Томов.
След първичната наслада от възприятието на независимост в преценката и вземането на решения в работата, пристигна и умората от безкрайния отдалечен работен ден на няколко фронта - служащ - от 8.00 ч. - незнайно докога, преподавател - в същия интервал (когато децата минаха на отдалечено обучение), началник готвач - непрекъсната претовареност с доставка по стаите на хоум офиса, психолог, логистик-снабдител (според това какъв прозорец за извършване на покупки ще бъде препоръчан от управляващите), посредник сред няколко генерации в фамилията и даже парамедик - въпреки всичко някой би трябвало да управлява семейството да си пие витамините по график, основен хигиенист на семейството (пандемия е) и наложително оптимист - индивидът с фенера, който се пъха в тунела на всеки член на фамилията, с цел да открие самостоятелния му излаз (24-часова заетост).

Свръхнатоваренот и при работата от отдалеченост
Експертните наблюдения на Томчо Томов на персоналните ни чувства за разнопосочната ни и безкрайна отдалечена трудова претовареност демонстрират, че е мъчно да се даде еднопосочна оценка дали продуктивността ни се покачва, или не, само че за по-голямата част от личния състав тя се покачва, даже се следи свръхнатовареност в някои случаи.
Онлайн ангажираността допуска еластичност на работното време, липса на закрепени часове за работа и, в тази връзка, включително има опция за удължение на работния ден, разяснява Томчо Томов. Според него, при отдалечената работа се мери успеваемостта, качеството и срочността на изпълнените задания, не толкоз продължителността на работния ден, т.е. мерим не количествено, а качествено.
Според Теодор Дечев, в доста случаи самите чиновници разпределят осъществяването на служебните си отговорности по желан от тях метод в границите на денонощието, който се разграничава от общоприетия непрестанен осемчасов работен ден. Възникващите благоприятни условия за в допълнение ангажиране с образователния развой на децата им, довежда при част от работещите родители до изместване на времето за работа в други часови пояси, уточни Дечев. По отношение на опциите за корист, съгласно него, в доста държавни институции в изискванията на отдалечена работа се възпроизвеждат злоупотреби с работното време, които се правиха и преди началото на пандемията.

Работата в никакъв случай не свършва...

Тези, които работят доста, постоянно работят изключително, само че този труд не се заплаща, тъй като ръководителите на звената ползват формулата " изключително работят тези, които не умеят да се вместят в осемчасовия работен ден ", съобщи Теодор Дечев и добави, че при отдалечената работа тази формула може да се ползва още по-успешно. В частния бранш сходен режим е несравнимо по-рядък, тъй като никой не би търпял фигурантите, които на процедура експлоатират положителните чиновници, счита Дечев.
Според него, където спецификата на работата разрешава да се работи от разстояние, продуктивността на труда не се е понижила. " Създава се усещане, че най-малко в интервала април - май работещите от разстояние се трудеха даже по-интензивно на някои места ", разяснява специалистът. Според него, спецификата на работата от разстояние разрешава непрекъсната връзка, от една страна, сред мениджърите и работещите и чиновниците, а от друга - сред самите служащи, тъй че това в избрана степен даже благоприятства продуктивността на труда.
При отдалечената работа се усъвършенства делегирането на задания и контролът се насочва към оценката на крайните резултати в осъществяването. Това покачва автономността на чиновниците и усъвършенства качеството на противоположната връзка, означи Томчо Томов и добави, че се употребяват осведомителни технологии за ръководство и мониторинг на процесите, в допълнение програмно софтуерно обезпечаване и се ускорява вниманието към отбраната на данните и киберсигурността.
Според Теодор Дечев, по принцип, работата от разстояние благоприятства основаването на по-неформални връзки сред мениджъри и служащи и чиновници. Според него е рано да се създадат систематизирания и за измененията в общуването сред служащите, тъй като интервалът на използване на ограничаващите ограничения беше относително къс. Още повече, че върху психологическия декор доста по-силно въздействие е оказало самото положение на стрес от пандемията, в сравнение с преместването на работното място вкъщи.

Повече за по-малко

Томчо Томов означи, че макар по-голямата ни ангажираност при отдалечената работа, към този момент системите за стимулиране на служащите не са изменени. В БСК нямат данни за икономически ръководители на компании, които са минали на отдалечена работа, да покриват някои от разноските на служащите им - ток, интернет и други.
Според Теодор Дечев, надали работодателите биха покрили сметките за ток на подчинените си, тъй като работата от разстояние не довежда до основни разлики в битовите сметки, само че е допустимо да се финансира прекосяването на по-добри абонаментни проекти за интернет и други сходни решения. Според него, е допустимо и у нас да се приложи международната процедура чиновниците да работят в по този начин наречените " телецентрове " - офис центрове с високоскоростен, широколентов интернет и обособени огромен брой самостоятелни работни места, които се взимат чартърен. Ако се резервира устойчива наклонност към прекосяване на работа от разстояние, ще зародят и други по-иновативни подходи за възстановяване на работната среда и на мотивацията на работещите, счита Теодор Дечев.
От БСК считат, че практиката с отдалечената работа ще продължи, изключително при компаниите, които са вложили по-активно в осведомителни и софтуерни решения. Според Теодор Дечев от АИКБ, има прекалено много специфики в обособените браншове и в обособените компании, които мъчно могат да бъдат регистрирани, с цел да се дефинира каква част от компаниите ще се върнат към режима си на работа от преди пандемията. Със сигурност обаче, можем да чакаме като бизнес резултат закъснение на търсенето на нови офис площи след излизането ни от пандемията, разяснява Дечев. Според него аргументите ще бъдат две - едната е, че компаниите ще бъдат доста внимателни преди да влизат в разноски за нови офис площи, и втората - че мнозина ще потърсят алтернативата на отдалечената работа. Тя към този момент е по този начин да се каже " тествана в багра ", потвърдено е, че е технологически изцяло изпълнима, а даже и най-консервативните мениджъри са се убедили, че този метод на работа не саботира реда и контрола в фирмите, добави Дечев.

Време за промени

Томчо Томов подсети, че БСК от дълго време упорства за цялостна промяна в трудовото законодателство (вкл. нов Кодекс на труда), тъй че то да отговори на актуалните действителности. Част от тези действителности са отдалечените форми на труд, които следва да намерят отражение и в КТ. Работата от разстояние слага някои въпроси, свързани с оценката на риска, подобряването на изискванията на труд, премерване на параметрите в работната среда, дейности и отговорности при трудови произшествия, които би трябвало да намерят съответен отговор в трудовото законодателство, разяснява специалистът.
Според Теодор Дечев, не са нужни промени в КТ по отношение на отдалечената работа. В България работата от разстояние е регламентирана посредством използване в законодателството на съглашение, подписано сред обществените сътрудници, особено за отдалечената работа. В законодателен проект е належащо да се вкара нормативна уредба на престоите на работната мощ за случаите, когато те се дължат на заповед на способен държавен орган, съобщи Дечев и подсети, че това е взаимно искане на АИКБ и КНСБ.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР