Все по-трудно става за земеделците да откриват берачи на реколтата

...
Все по-трудно става за земеделците да откриват берачи на реколтата
Коментари Харесай

Израелска компания създаде дрон за бране на плодове

Все по-трудно става за земеделците да откриват берачи на реколтата си. Ограниченията за пътешестване, въведени поради COVID-19, в допълнение затрудниха сезонните служащи и някои фермери се обръщат към дроновете с изкуствен интелект, написа Дъглас Брум за Световния стопански конгрес.

Миналата година държавните управления в цяла Европа приканиха тези, които са изгубили работата си поради пандемията, да оказват помощ за реколтата в страната си. Испания и Италия даже предложиха да разрешат на незаконните мигранти да работят като берачи.

Сега израелската компания Tevel Aerobotics Technologies е изобретила летящ самостоятелен робот (FAR), който употребява изкуствен интелект, с цел да разпознава и събира плодове.

Бране на най-хубавото

Машината може да работи 24 часа дневно и да събира единствено зрели плодове. Тази иновация е директен отговор на дефицита на работна ръка. „ Плодовете се оставят да изгният в овощната градина или се продават на част от върховат си стойност, до момента в който фермерите губят милиарди долари всяка година “, споделят от компанията.

Роботът употребява логаритми, с цел да локализира дърветата, да откри плодовете измежду листата и да класифицира размера и зрелостта им. След това създава най-хубавия метод да се приближи до плода и да остане постоянен, до момента в който бере плодовете. Дроновете са в положение да берат, бе да си пречат един на различен.

Работа, която малко хора желаят

Над 800 млн. тона плодове се създават в световен мащаб всяка година, формирайки пазар на стойност над половин трилион щатски $.

„ Трябва ни огромен брой надеждни берачи и би трябвало да плащаме заплати, да организираме визи, настаняване, храна, опазване на здравето и превоз “, споделя Джон Уайт, основен изпълнителен шеф на Marom Orchards, една от първите ферми за плодове, решили да употребяват новия робот за бране.

От Tevel показват, че тяхното устройство с изкуствен интелект е основано да добавя работата на берачите, а не напълно да ги заменя. От компанията настояват, че до 2050 година ще има дефицит на 5 млн. берачи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР