Все по-сериозен недостиг на лекари и медицински сестри. Това отчита

...
Все по-сериозен недостиг на лекари и медицински сестри. Това отчита
Коментари Харесай

Сериозен недостиг: Ням близо 17 000 медицински специалисти у нас

Все по-сериозен дефицит на лекари и медицински сестри. Това регистрира изследване на Съвета за стопански разбори. Липсват медици от избрани специалности и това е на фона на по-голям брой лекари на човек от междинното за Европа.

Около 460 психиатри не доближават, с цел да се покрият потребностите на популацията ни. Необходими са и още най-малко 1000 общопрактикуващи лекари в цялата страна.

Особено трагична е неналичието при медицинските сестри - не доближават близо 17 000.

Снимка: bTV

В разбора се показва още, че медицинските експерти не са отмерено разпределени в страната. Най-много медици има в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. А минимум са лекарите в Благоевград, Кърджали и Хасково. Липса на медицински сестри има във всички области в страната.

Коронавирус пандемията е задълбочила дефицита на медици. Особено огромен е казусът с медицинските сестри - той визира съвсем всички лечебни заведения у нас.

Всички липсват от системата, сподели тя

Като приблизително на един доктор се пада по-малко от една здравна сестра. За да действа обикновено системата, съотношението би трябвало да е най-малко 1 към 2.

Проблемът с персоналните лекари също визира съвсем цялата страна, като дефицитът, става известно, е максимален в столицата.

В Маджарово единствената непрекъсната здравна грижа е от Спешната помощ. Това принуждава 72-годишната Янка Колева постоянно да се самолекува.

„ Имам сестра, която има медикаменти постоянно и аз ѝ споделям дори „ Аптека Донка “, вървя при нея: Како, по този начин, болна съм - и тя вади и дава “, изяснява Янка.

Разликата е голяма, а наш експерт не счита скоро да идва в България

Личният доктор идва единствено един път седмично.

„ Тук няма нужен брой хора, с цел да има непрекъснат човек. Така че, мъчно е някой сътрудник да бъде непрекъснато тук, той би трябвало да бъде сносно подтикван непрекъснато “, изясни доктор Дарин Шишманов.

А в столицата в детското поделение по уши нос и гърло в болница „ Царица Йоанна “ единствено сестра Рени Наполеонова не е в пенсионна възраст. Разказва ни, че е в специалността от 30 години.

„ Моята фантазия е от 7. клас да стана здравна сестра. Това е предопределение, то не е специалност. Трбява да го работиш със сърце и душа “, споделя Рени Наполеонова, старша здравна сестра в детско УНГ поделение в ИСУЛ.

За да се оправят - се постанова да поемат спомагателни наряди.

„ Липси има във всички отделения. Недостигът си го изяснявам с ниското възнаграждение и изискванията на труд. Желаещи да се образоват за тази специалност има - само че по-късно отиват в чужбина младите “, изясни Наполеонова.

Това е и измежду аргументите завършващите медици да не са задоволителни, с цел да покрият недостига.

„ Докато ние не дадем опция на сестрите и акушерките да имат лична процедура, и тя да има източник на финансиране, ние няма по какъв начин да превърнем тази специалност атрактивна “, счита зам.-министърът на опазването на здравето Илко Гетов.

При лекарите - дефицит има и при доста специалности.

„ Не бива да забравяме и изискванията на труд, които включват заплащането, само че и други детайли - заетост на практикуващите и благоприятни условия да се вземат отпуски “, съобщи Ралица Симеонова - Ганева, Съвет за стопански разбори и създател на изследването.

Като решение на казуса се възнамерява основаване на фонд за по-равномерно систематизиране на медиците.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР