Все по-осезаемите проблеми с климатичните промени карат много хора да

...
Все по-осезаемите проблеми с климатичните промени карат много хора да
Коментари Харесай

10% повече стъклени козметични опаковки ще се равнява на емисиите на 200 хил. автомобила годишно

Все по-осезаемите проблеми с климатичните промени карат доста хора да се замислят над моделите си на извършване на покупки. Това обгръща и промишлеността за хубост, която се бори с редица провокации във връзка с устойчивостта в производството, пакетирането и изхвърлянето на артикули.

По данни на " Винтидж маркет рисърч " (Vantage Market Research) бизнесът с козметични артикули е четвъртият максимален консуматор на пластмасови опаковки в международен мащаб - след храните и напитките, индустриалните опаковки и фармацевтичните артикули, като към 67 на 100 от размера на опаковките, употребявани в промишлеността, е от пластмаса.

Същевременно се усилва процентът на потребителите, които залагат на устойчиви артикули. Това подтиква доста марки за хубост да си слагат екологични цели: да изпоставят опаковките за еднократна приложимост и пластмасата, да обезпечат опаковки за преработване, многократна приложимост и неведнъж пълнене, както и да оферират по-голяма бистрота по отношение на съставките на продуктите, тъй че клиентите да могат да преценят тъкмо какъв брой " зелени " са техните покупки.

" Според проучване 74 на 100 от хората гледат опаковката и се интересуват, а 47 на 100 не биха купили артикул в опаковка, нездравословна за околната среда ", показа пред Българска телеграфна агенция Николай Лазаров, създател на марката за натурална козметика " Л`али " (L’ali).

Според него за някои клиенти рециклираната пластмаса е задоволително екологична, до момента в който други по никакъв мотив не биха купили артикул в пластмасова опаковка. Лазаров акцентира, че пластмасата може да бъде създавана от разнообразни естествени първични материали, само че крайният резултат на готовия артикул е еднакъв – той не се разгражда.

" Много са направленията, в които би трябвало да мислим, за какво да не използваме пластмаса – тя е комфортна, лека, евтина, само че цената, която плащаме, е здравето ни. Осъзнатият избор ще докара до осъзнаването, че не можем да мислим единствено за себе си и за сегашния миг. Пластмасата е като синтетичната козметика – евтина, комфортна, трайна, лесна за изкарване на пари. Ние не желаеме да изкарваме пари, а да се грижим за хората и земята, тъй като в случай че всеки е с тази настройка и следва този вид обществено предприемачество, то тогава всички ще живеем по-добре ", означи Лазаров.

Той дефинира своя бранд като " прочувствена козметика ", чиийто основатели залагат в огромна степен на ритуалите, свързани с метода на мислене, защото точно него желаят да трансформират. " Когато човек промени вътрешната си настройка и прави избори по-осъзнато, тогава той ще стартира да прави и дребните промени, свързани да вземем за пример с екологията. Промяната се случва, когато всеки ден вършим дребни крачки ", счита Лазаров. Той добави, че околната среда е връзката сред това, за какво е значимо да използваме щадящи опаковки и стресорите, които водят до нарасналата сензитивност – в международен мащаб 85 на 100 от хората имат сензитивност на кожата на лицето, а 70 на 100 - на различен сектор от тялото.

В тази връзка компанията е инициирала акция, наречена " 5 за 5 " – всеки клиент може да резервира 5 опаковки, да ги изпрати назад към компанията, която поема разноските по куриерската услуга и дава на клиента 5 % отстъпка. Така се предизвиква повторното потребление на опаковката. Кампанията включва и стъклени опаковки, които могат да бъдат употребявани неведнъж. Според Лазаров това е най-хубавият вид. Когато опаковката към този момент е развалена, тогава се стига до втория най-хубав вид – преработване. За тази цел пластмасовите накрайници се махат, почистват се и се насочват за преработване.

Според данни, които той цитира, в международен мащаб годишно се създават над 120 милиарда козметични опаковки и 70 на 100 от тях попадат на сметища или в околната среда. 95 на 100 от козметичните опаковки се изхвърлят единствено след една приложимост и едвам 9 на 100 от пластмасовите  боклуци стигат до заводите за преработване. Същевременно, в случай че се резервира целостта на една стъклена опаковка, тя може да се употребява 30 пъти. Ако единствено 10 % от употребяваните козметични опаковки в света се заменят със стъклени за многократна приложимост, то това ще се равнява на излъчванията на 200 000 автомобила за година, добавя той.

Лазаров изрази мнение, че фирмите би трябвало да дадат на потребителя елементарно за осъществяване решение. 

По думите му  осъзнатият избор на опаковка е едно допустимо решение, само че желанието на марката е да подтиква и други компании да стартират да копират неговия модел. " От една сфера това може да се мултиплицира и в други. Ролята ни е тъкмо в това – да представим модела като добра процедура, да подтикваме хората да го изберат и тогава той ще се мултиплицира и в България, и в чужбина ", сподели основателят на " Л`али ".

Той въпреки всичко акцентира, че стъклото е най-ефективната опаковка, в случай че се ползва местен принцип. Ако би трябвало да се транспортира далеко, то " сметката не излиза " от позиция на излъчванията.

" Използваме най-вече стъклени опаковки, само че имаме и някои пластмасови, като самият вид артикул го изисква. Особено при натуралната козметика. По правилник 1223 от 2009 година има избрани условия за производството, пакетирането, съхранението на артикули ", уточни Лазаров.

Той посочи, че защото продуктите на компанията са натурални, те са по-уязвими, изключително когато се употребява по-малко консервант, а всеки артикул, съдържащ вода, би трябвало да бъде консервиран. " Ние използваме 0,2-0,3 % консервант, до момента в който общоприетоо се употребява към 1 %. Целта ни е всички артикули да бъдат над 99 % натурални ", разяснява създателят на козметичния бранд.

По думите му видът артикул дефинира опаковката. Целта е всеки артикул да бъде оптимално предпазен както при пакетирането след произвеждане, по този начин и при потребление, т.е. да не се бърка в него, с цел да не се вкарват бактерии, което би компрометирало продукта.

Това е и повода кремовете на компанията да са в пластмасови опаковки – на пазара сега не се предлага стъклена опция. Лазаров показа, че проектите на компанията за в бъдеще, когато продължи да се развива, е да сътвори свои опаковки, само че към този момент се концентрира върху производството на козметика. 

" Във всяко нещо гледаме да спестим излъчвания и да то е дейно, по тази причина споделяме и с аудиторията, с цел да ѝ разбираем какъв брой е значимо. Друг образец е вторичната опаковка – да речем, картонената опаковка на пастата за зъби, която просто изхвърляме, тъй като нямаме потребност от нея. Затова ние предлагаме продуктите си без вторична опаковка, а когато се оформи комплект, той е в кутия от рециклиран картон с дървени стружки, които съставляват отпаден артикул от производството на екологични дървени къщи ", изясни Лазаров.

Той цитира изследване, съгласно което 63 на 100 от дамите не познават кожата си, не познават потребностите ѝ и избират неверни артикули. Неправилно определените артикули водят до увреждане на кожата в дълготраен проект и прибързано стареене, както и до повече купени артикули, а свръхпроизводството от своя страна води до свръхзамърсяване. 

Това кара компанията да създаде онлайн научно основан логаритъм, който да оказва помощ на клиента да избира точните артикули. " Първата стъпка при потреблението на продуктите е най-важна - тя е разчистване. Втората е профилираната грижа, която е за самостоятелните недостатъци, третата стъпка е отбраната от замърсяване и регенерация на правилото " от вътрешната страна на открито ". Това касае както козметичния обред, по този начин и философията за тяло, разум, душа, холистичния метод ", обясни Лазаров.

Той акцентира, че всичко се отразява на кожата ни, защото тя е най-големия ни орган, а живеем в действителност, в която се сблъскаме с разнообразни типове замърсяване – градско, цифрово, хранително. " Всяко решение, което сме мислили, е на база действителен проблем. Затова имаме и блог, в който на понятен език преразказваме научни тематики. Не сме типичната компания, която желае да създава артикули и да продава доста. Ние желаеме да продаваме единствено точните артикули, не повече в сравнение с би трябвало. Идеята не е да направиш доста продажби, а да направиш някаква смяна и да се чувстваш задоволен от това, което правиш ", заключи Лазаров. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР