Все по-масовото приложение на изкуствен разум нажежава конкуренцията между производителите

...
Коментари Харесай

Intel предизвиква Nvidia с нови AI чипове


Все по-масовото приложение на неестествен разсъдък нажежава конкуренцията сред производителите (снимка: CC0 Public Domain)

Intel пусна нов чип, наименуван Gaudi2, фокусиран върху изчисленията с детайли на изкуствен интелект. С това производителят се надява да навлезе повече на пазара на AI чипове, сега доминиран от Nvidia.

Gaudi2 е процесор от второ потомство от Habana Labs – израелска новостартираща компания за AI чипове, която Intel закупи в края на 2019 година за към 2 милиарда $. Стартъпите за AI чипове се радват на големи вложения през последните години, защото изчисленията с изкуствен интелект са една от най-бързо разрастващите се области.

Заграбването на пазарен дял от Nvidia е предизвикателство, защото доста откриватели и компании за разработка на изкуствен интелект са привикнали да употребяват софтуерната платформа на Nvidia – CUDA. Затова в допълнение към новите чипове за AI калкулации Intel ще се концентрира и върху създаването на програмен продукт, съобщи компанията, представена от Ройтерс.

„ CUDA не е цитадела, на която Nvidia в действителност може да стои дълго “, сподели основният бизнес шеф в Habana Labs Ейтан Медина. Той добави, че софтуерната платформа на Intel е с отворен стандарт, безвъзмездна за евакуиране и употребява GitHub. „ Сега въпросът е кой може да свърши работата дейно? “

Gaudi2 е два пъти по-бърз от предходния AI чип на Habana и е създаден в 7-нанометрова транзисторна технология на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, уточни Медина, Обикновено колкото по-малък е транзисторът, толкоз по-бърз и по-мощен е чипът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР