Все по-малко български дини могат да се намерят по родните

...
Все по-малко български дини могат да се намерят по родните
Коментари Харесай

Българската диня изчезна заради евтин внос

Все по-малко български дини могат да се намерят по родните магазини, предлага се най-вече стока импорт от Гърция, сигнализираха производители от Любимец пред БНР, написа Телеграф. Янко Янев, който има огромно произвеждане, съобщи, че 40 на 100 от дините на сътрудниците му са останали на полето необрани поради липса на пазар у нас.

За сметка на това в огромните търговски вериги е цялостно с продукция от прилежаща Гърция, която тази година има свръхреколта.

По думите му дотациите за произвеждане на любеница, които се получават в България, би трябвало да бъдат разграничени както при доматите, които биват подпомагани настрана за полско и оранжерийно произвеждане. Дините се гледат с капково напояване. Те се сеят през април и разходът е към 1000 лв. на декар. Субсидията, която получават пък, е 50 лв. на декар и не е никаква помощ, безапелационен бе той.
Качество

Петър, който създава дини и картофи в региона на Мездра, разяснява пред " Телеграф ", че тази година се радва на добра годишна продукция. Намира пазар за продукцията си, тъй като нивите с дини не са доста и съумява да продаде всичко, което е създал. Използва платформите за разгласи в интернет, с цел да търси клиенти, само че се хвали със засилен интерес. Цената, на която ги продава, е 50 ст. за кило, като за по-големи количества прави отстъпка.

По думите му доста хора държат на качеството и търсят точно българско произвеждане. Той обаче е мощно обезпокоен по отношение на реколтата с картофи, защото вложените средства са доста, само че и вносът от Египет и други страни е огромен, което може да остави българските производители без пазар за тяхната стока.

Тази година цените на дините на едро се движат в границите на 25 - 50 ст. за кило, само че има изкупвачи, които оферират по 15 ст. На дребно цените са към 60 - 90 ст. за кило. Някои от веригите ги пускат на промоция на цени за кило от 39 ст., като главно те са импорт от Гърция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР