Все по-голям става натискът предложените от бившия просветен министър Николай

...
Все по-голям става натискът предложените от бившия просветен министър Николай
Коментари Харесай

Синдикатите не искат повече часове между 5-и и 8-и клас

Все по-голям става натискът препоръчаните от някогашния образован министър Николай Денков промени в броя и продължителността на часовете в V-VII клас да не бъдат одобрявани от наследника му. След шефовете, които към този момент се оповестиха срещу нарастването на часовете в прогимназия, през днешния ден това направиха и от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ".

Оттам се оповестиха изрично против препоръчаните промени, с които следва да се усилят с половин час седмично часовете по български и литература в V и VI клас, по математика - в V, VI и VII клас, и по география - в V клас. Позицията им е въз основата на разбор на мнението на " хиляди педагогичен експерти и родители " по отношение на вероятните промени с образователното време и стратегии, предлагани от МОН.

Едва 9.1% от интервюираните учители са декларирали, че удължаването на образователната година с нарастване на часовете по български, математика и география в V-VII клас ще увеличи качеството на образованието в тези класове. Цели 66.6% от тях даже биха взели участие в възможни митинги против увеличение на образователната година (каквото предложение също имаше акад. Денков) и " брутално честите промени в нормативната уредба в системата на образованието ".

" 94.4% от респондентите считат, че не е обикновено в интервала на правене на пример №1, да се трансформира Наредбата за образователния проект, откакто в средата на месец август образецът би трябвало да е подготвен. 93.7% считат, че месец август е безусловно несъответствуващ за действия, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, разискване на законови промени, координиране на политики. 96,4% считат, че мултиплициращата се процедура шефове и учители да работят по време на заплатен годишен отпуск е неприятна политика на МОН ", споделят от синдиката, добавяйки, че тази процедура на МОН е добила шаблонност.

Синдикатът не поддържа и препоръчаните от здравното министерство, съгласно които " сякаш се понижава продължителността на образователния час на 40 минути, само че се предлага да се усилят часовете на 32 седмично за V, VI, VII клас ".

" За следващ път изрично заявяваме министерство на опазването на здравето да спре с некомпетентните си намеси в просветителните политики, без нужните пълномощия и без да е изследван и систематизиран европейския и международен опит и практики в този фокус ", споделят от профсъюз " Образование " и завяват, че Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и възпитаници, чиято настояща анархия вреди на тяхното развиване.

Оттам упорстват Министерство на здравеопазването да поправя оферти вид на план за разпоредба, като бъдат непокътнати настоящия брой на часовете в посочените класове, като дружно с МОН двете ведомства да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на подзаконовите си наредби и седмичните написания в името на децата и учениците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР