Все по-голям стана броят на заразените с коронавирус в Европа.

...
Все по-голям стана броят на заразените с коронавирус в Европа.
Коментари Харесай

Мерките, които предприеха държавите в борбата срещу COVID-19

Все по-голям стана броят на инфектираните с ковид в Европа. Това принуди страните да разгласят рестриктивни ограничения, макар че те ще се отразят върху стопанската система. Някои от европейските страните като Италия, Дания и Белгия сложиха под карантина цялото население, не разрешиха провеждането на културни и спортни мероприятия и оставиха отворени само питателните магазини и аптеките. Към тези рестрикции от петък се причисли и България. Днес, обаче, на ексклузивен брифинг в Министерския съвет бяха обявени спомагателни ограничения.

От среднощ във вторник ще бъдат лимитирани полетите от Италия, Испания, Китай и Южна Корея. Всички, които през тези два дни се прибират в България, ще бъдат сложени под двуседмична карантина. Ще бъде дадена директива на самолетните компании, хора, които не желаят да бъдат поставяни под карантина, да не бъдат качвани на борда.

След вторник, при потребност ще се провеждат чартъри за българи, които желаят да се приберат при фамилиите сиу само че те също ще преминат карантинен интервал. България ще подсигурява коридори за транспорт на артикули и товари по земя, като ще се провеждат така наречен „ групирани транспорти “, при които тировете ще бъдат групирани по местоположения и придружени от полицейски екскорти от граница до граница. По пътя им ще има особено избрани места за зареждане. 

Какви ограничения вкараха страните в Европа през днешния ден? 

Испания разгласи изключително състояние поради COVID-19

Испанският министър председател Педро Санчес разгласи въвеждането на изключително състояние и съвсем цялостна карантина в страната за период от 15 дни. На жителите се разрешава да излизат единствено, с цел да вървят на работа или на доктор, да купуват артикули от първа нужда или при форсмажорни условия. Рестриктивните ограничения влязоха в действие в събота късно вечерта. А от понеделник самолетните компании ще лимитират въздушния трафик в Испания с 50%.  

Без наличие на хора на пл. „ Свети Петър “ на всички служби през Страстната седмица

Всички служби през седмицата на Възкресение Христово ще се организират без наличие на хора на площад „ Свети Петър “ поради ковид. До 12 април общите служби на " Свети Петър " и четенията на Евангелието ще могат да бъдат проследявани единствено на стрийминг на формалния уебсайт Vatican News, заяви през днешния ден Ватикана. 

Франция ще ограничи дългите пътувания с влакове, самолети и рейсове

Франция последователно ще понижи пътуванията с влакове, рейсове и самолети на дълги дистанции през идващите дни в опит да ограничи разпространяването на ковид, заяви държавното управление. Летищата ще останат отворени, само че избрани терминали ще бъдат затворени.

„ Трафикът на влакове на дълги дистанции ще бъде понижен на половина, като се поддържат единствено „ няколко “ интернационалните линии “, разгласи министърът на екологията Елизабет Борн пред публицисти в Париж. Страната, която към този момент затвори кафенета, заведения за хранене, учебни заведения и университети и прикани хората да лимитират напредването си, в този момент ще се стреми да ограничи пътуванията на дълги дистанции „ до строго нужното “. 

Англия предложи 4-месечна изолираност на хората над 70 години

Изолиране на хората над 70-годишна възраст за четири месеца е част от проекта за деяние на английското държавно управление за справяне с разпространението на ковид, разгласи през днешния ден министърът на опазването на здравето Мат Ханкок. По думите му, проектът ще влезе в действие „ със безспорна сигурност през идващите седмици “.

Германия затваря отчасти своите граници от на следващия ден

Германия ще затвори отчасти своите граници от на следващия ден в опит да спре разпространяването на новия ковид, съобщи Франс прес. Мярката ще влезе в действие в 8 ч. (9 ч. българско време). Тя ще важи за границите на Германия с Франция, Швейцария и Австрия. Преминаването на хора през тези граници ще бъде неразрешено, само че ще се прави изключение за превоза на артикули и трансграничните служащи. 

Германският железопътен оператор Дойче Бан в идващите дни ще премине към стеснен режим на работа. В районните влакове, чийто брой ще бъде доста понижен, няма да се ревизират билети. Това се прави, с цел да се защитят пасажерите и кондукторите. 

Австрия забрани събирането на повече от 5 души на едно място

Австрия забрани събирането на повече от 5 души на едно място и ограничи всяко напредване, което не е належащо. Хората би трябвало да напущат дома си единствено с цел да работят, да купуват храна или да оказват помощ на други. От вторник в страната се затварят и заведенията за хранене. Новите ограничения ще бъдат налагани от полицията за да се спре разпространяването на ковид.

По-рано денем, на жителите на австрийската провинция Тирол беше наложена възбрана да напущат домовете си. Наложената възбрана позволява няколко изключения - за жизненоважни покупки на хранителни артикули, посещаване на доктор или осъществяване на рецепта. Крайната мярка се постанова, защото Тирол е австрийската провинция, наранена в най-голяма степен от ковид. Разрешено е овакантяване на дома на хората, които остават на работните си места, това са най-вече чиновници на пощите, полицията, банките, аптеките, медицински личен състав и чиновници в магазините за хранителни артикули. Междувременно, Австрия спря въздушните връзки с Русия, Украйна, Нидерландия и Англия поради Covid-19. До неделя страната е записала 800 случая на ковид и два смъртни случая.

Хърватия затвори границите си с Босна и Херцеговина и Черна гора

Хърватия затвори границите си с Босна и Херцеговина и Черна гора поради ковид. Нови правила за граничен режим се вкарват на интернационалните гранични пунктове с Босна - Доляни, Габела поле и Нова села, както и на по-малки пунктове, употребявани от локалното население. Въвежда се и специфичен режим за граничните пунктове с Черна гора - Карасовичи и Виталина. Новите ограничения влязоха в действие от нощес. Хърватските жители, които се връщатг от Босна и Херцеговина, ще бъдат поставяни под карантина. 

Извънредно състояние в Румъния от понеделник

Румъния ще вкара изключително състояние поради новия ковид от понеделник. Решението бе оповестено от президента Клаус Йоханис, представен от ДПА. Извънредното състояние ще даде на държавното управление повече пълномощия да затваря граници и да постанова ограничавания за пътешестване.

Гърция затваря границите с Македония и Албания

Гърция затваря границите с Македония и Албания по въздух, море и земя. Единствените, които ще могат да минават, са тези, които транспортират артикули и имат гръцко поданство или живеят в Гърция. Това разгласи министър председателят Кириакос Мицотакис. Гръцкото държавно управление вкарва нови ограничения в супермаркетите, контролиращи влизането в тях и ограничаващи броя на клиентите. Според новите ограничения, един човек би трябвало да бъде на разстояние от различен на 10 квадратни метра. На всеки вход и излаз на магазин ще се слага дезинфектант за ръце, чиновниците ще носят ръкавици и би трябвало да се обезпечи разстояние от два метра сред клиентите на касите, да се заобикаля потреблението на пари при покупка.

Северна Македония затвори два гранични пункта с България

От 11 часа през днешния ден е спряно пропускането на леки коли, рейсове и пешеходци на граничните пунктове на Северна Македония, съпределни на българските „ Станке Лисичково “ и „ Златарево “. Ограничението не се отнася за товарни коли, заяви „ Гранична полиция “. Република Северна Македония краткотрайно не позволява на своя територия непознати жители, които идват от рисковите в епидемиологично отношение дестинации Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия и Испания.

Руските държавни железници стопират да се движат по линиите сред Русия, Украйна и Молдова от 17 март

Движението на интернационалните влакове на Федералната пътническа компания ФПК, дъщерно сдружение на Руските държавни железници, сред Русия, Украйна и Молдова стопира от 17 март по отношение на разпространяването на новия ковид. Вече е спряно придвижването на влакове по линиите Москва - Ница, Москва - Берлин, а също и по директните линии Москва - Прага – Москва.

Молдова затваря границите си от 17 март

От 17 март Молдова затваря сухопътните си граници, а също по този начин стопира въздушния трафик с всички страни поради заплахата от разпространяване на ковид. По-рано молдовските управляващи затвориха всички просветителни институции и не разрешиха всеобщите мероприятия. В събота броят на инфектираните в страната се усили с една трета до 12 души, само че локалните управляващи се приготвят за доста по-лош сюжет, когато броят на случаите може да надвиши 1000 души.

Пекин вкарва наложителна карантина за влизащите в града чужденци

Градските управляващи в Пекин оповестиха, че ще вкарат наложителна 14-дневна карантина от 16 март за всички задгранични жители, пристигнали в китайската столица след неделя,след пет нови случая на новия вид ковид, импортирани от чужбина.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР