Все по-голям процент от младежите, завършили висше образование остават и

...
Все по-голям процент от младежите, завършили висше образование остават и
Коментари Харесай

Ще отпаднат ли студентските такси? Министър Цоков очаква това да спре изтичането на мозъци

Все по-голям % от младежите, приключили висше обучение остават и работят в България, аргументира се той

Студентските такси най-вероятно ще отпаднат. Законопроектът, с който може би ще стане факт тази мечтана от младежите смяна, сега е на публично разискване, а в „ Тази заран “ по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков изясни, че не зависи единствено от ръководеното от него ведомство дали предлагането ще бъде признато. 

На въпроса дали има крачка обратно за безплатното образованието за студентите той отговори, че може да се каже по този начин от позиция на това, че би трябвало да се уточнят някой параметри, свързани с предлагането. 

Отпадането на студентските такси за образованието по държавна поръчка ще коства към 150 млн. лв.. 

„ Дали ще бъде отдръпнат законопроекта или ще бъде по някакъв метод преобразен от първичната редакция не зависи единствено от Министерството на образованието и науката. Той ще бъде координиран в Министерския съвет, а по-късно ще бъде обсъждан в Народното събрание “, посочи професорът, откакто водещата Мария Цънцарова напомни, че Академичният съвет на Софийският университет упорства да изтеглите законопроекта. 

„ В хода на публичното разискване се чуват всички причини и се вземат поради всички забележки. Ние ще се съобразим с всички причини при внасянето му в Министерския съвет “, твърди министърът. 

На въпроса дали има разбор какъв ще е резултата той отговори, че данните от другите интернационалните отчети, демонстрират, че през последните години все по-голям % от младежите, приключили висше обучение, остават и работят в България и то на по-високо равнище на обезпечаване. „ С 10% са нарастнали тези случаи за няколко години. От друга страна безработицата при хората с висше обучение е три пъти по-малка в сравнение с при тези със приблизително или главно “, съобщи проф. Цоков. 

„ Това, което е залегнало в претекстовете, които представихме в проектозакона, че е обвързвано с някои политики във връзка с развиването на България, които се отразиха в измененията на Конституцията “, добави той. 

„ В нея е записано, че страната би трябвало да обезпечи благоприятни условия за развиването на науката, образованието и културата. Този инструмент за отпадане на таксите на студентите, които се образоват по държавна поръчка, е обвързван тъкмо с тази национална политика, залегнала в Конституцията, тъй като дава опция да се разшири достъпа на младежите до системата на висшето обучение “, посочи министърът. 

„ Не мога да се окажа без работа след ротацията, тъй като съм академични професор “, показа той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР