Все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за

...
Все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за
Коментари Харесай

8 държави от ЕС подкрепиха България за мерки срещу притока на употребявани коли

Все по-голям брой градове в Западна Европа вкарват забрани за придвижване на дизелови коли заради повишените им нездравословни излъчвания

Министърът на околната среда и водите Нено Димов показа пред Съвета по околна среда на Европейски Съюз в Люксембург осведомителна нота от името на българската, полската и словашката делегации за нуждата от приемане на ограничения на равнище Европейски Съюз за справяне със замърсяването на въздуха от упования импорт на използвани коли от страни членки с висок стандарт към страни с по-ниска покупателна дарба на популацията след възбраната за потреблението на такива коли в някои европейски градове. Инициативата за предприемане на ограничения на европейско равнище по този проблем, с изключение на от съвносителите Полша и Словакия, беше подкрепена от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария, оповестиха от пресцентъра на ведомството по околната среда и водите.
" Темата за двойните стандарти беше необятно обсъждана през последните месеци. В първичния си обсег тя се отнасяше единствено до качеството и стандартите на питателните артикули. Притеснение буди събитието, че този метод намира отражение и в други области, които също имат директно отношение както към здравето хората, по този начин и към околната среда ", съобщи екоминистърът Нено Димов. Той уточни, че все по-голям брой градове в Западна Европа вкарват забрани за придвижване на дизелови коли заради повишените им нездравословни излъчвания. В резултат към този момент е реалност напорът на използвани коли от държави-членки с високи междинни приходи на глава от популацията към такива с ниски. Това основава риска и от така наречен " вътрешно приключване на въглерод " в границите на транспортния бранш на Съюза, акцентира министър Димов.

В момента, в който възбраните дадена стока на една територия, цената й пада и тя става привлекателна за други пазари. Проблемът не би могъл да бъде решен посредством директна възбрана на вноса в съответната страна членка, тъй като това автоматизирано значи нарушение на един от главните правила, на които се гради Европейският съюз – свободното придвижване на артикули. Това от своя страна би подкопало вътрешния пазар като пиедестал за Съюза, изясни министър Димов. Според него прагматичният метод изисква оня, който изкривява пазара, да поеме отговорността за това. Това значи страните, които вкарват сходни забрани, да не могат да " изнасят " коли, които не дават отговор на избрани стандарти. За да бъде работеща, тази отговорност би трябвало да бъде закрепена на наднационално, европейско равнище, тъй като касае целия Европейски Съюз, прикани Нено Димов.

" За постигането на правна сигурност и предвидимост е нужна по-голяма изясненост и решителност с оглед отбрана от вноса на коли втора ръка, в унисон с разпоредбите на вътрешния пазар, и за по-голяма отбрана на здравето на жителите на Европейския съюз и на околната среда ", съобщи министър Димов. Той изясни, че точно по тази причина, взаимно с Полша и Словакия България желае да притегли вниманието към сериозността на казуса и към нуждата да бъдат разисквани и подхванати ограничения, в това число и законодателни, за справяне с казуса на европейско равнище.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР