Все по-често работодателите търсят служители, които могат да управляват взаимоотношенията

...
Все по-често работодателите търсят служители, които могат да управляват взаимоотношенията
Коментари Харесай

EQ граници: Защо шефовете търсят „емоционална интелигентност“

Все по-често работодателите търсят чиновници, които могат да ръководят взаимоотношенията си на работното място и едновременнос това  да извършват дилемите си.

Служителите са научени да показват избрани умения и персонални достижения в автобиографиите си, които да разискват при интервютата за работа. Въпреки това, с цел да съумеете в работата, било то персонално или като част от екип, на напред във времето излиза напълно друг набор от умения.

Шефовете от ден на ден търсят „ прочувствена просветеност “, известна още като „ EQ “. Тази гама от пълномощия обгръща способността ни да разбираме и управляваме личните си усеща и възприятията на другите, след което да използваме тези познания за създаване на позитивни, продуктивни връзки. „ В основата си работата зависи от качеството на нашите взаимоотношения “, споделя Ейми Брадли, основана в Обединенето кралство, която е помощник-професор по мениджмънт и водачество в Hult International Business School в Масачузетс и създател на The Human Moment. „ Работата се прави посредством хора и в случай че не сте в положение да работите със своите и непознати страсти, става доста мъчно да свършите нещата продуктивно и стабилно “, прибавя тя.

„ Как се справяте с спорове и неуспехи, по какъв начин насърчавате хората, когато са в усложнение, каква е способността ви да преговаряте или да завършите започнатото – всички тези неща се отнасят към прочувствената просветеност “, прибавя Марк Креймър от Съединени американски щати - съветник по организационно развиване, треньор по водачество и създател на „ Емоционална просветеност на работното място “. „ Това е вашият EQ, който ви разрешава да бъдете ефикасни в позицията си, да получите покачване и да се справяте добре на работното място “, споделя той.

Подходът към работата по прочувствено образован метод

Това може да значи,  разбиране на друг метод. Вместо да сведете глава и да подреждате  списъци със задания или цели за висока продуктивност, да поставите преди всичко човешките взаимоотношения, личните си усеща и тези на другите. Сигурно това е провокационен преход към друго мислене, само че изгодите могат да бъдат дълбоки и да покачат морала, продуктивността, благосъстоянието и персоналното въздействие – всички качества, които работодателите изискват повече от всеки път в този момент.

Какво е прочувствена просветеност

Традиционно се чака чиновниците да крият възприятията си на работното място, макар че такова очакване не е напълно реалистично. „ Ние всички сме прочувствени същества единствено заради това, че сме хора, и не можем да се отделим от това когато сме  на работа “, споделя Марк Креймър. От възприятие на незадоволеност и дискомфорт, до задоволство и наслада, нашите работни задания, сътрудници, животът отвън работата, могат да бъдат катализатори за набор от усеща в границите на работното време. В отговор на това, психолозите от Йейл, Питър Салоуви и Джон Д. Майер създадоха теорията за прочувствената просветеност (EI) през 1990 година Психологът Даниел Гулиман по-късно раздели нужните набори от умения за висок EQ на четири области - съзнание, саморегулация, обществена осведоменост и ръководство на взаимоотношенията.

Първите две качества се отнасят към нас самите, а точно способността да разбираме и управляваме личните си страсти. Самоосъзнат служащ, да вземем за пример, може да прозре, че всякога, когато дадена служебна среща завърши, това ги кара да се усещат раздразнителни и уплашени. Ако този човек също е в положение да се саморегулира, той ще резервира контрола върху държанието си, когато зародят тези отрицателни усеща, вместо да показва неспокойствие. Това може да обиди сътрудници или да навреди на личната известност.

Третият и четвъртият от наборите на Гулиман – обществено схващане и ръководство на взаимоотношенията, дефинират какъв брой добре възприемаме страстите на нашите сътрудници и използваме това, с цел да изградим с тях продуктивни и подкрепящи взаимоотношения. Тук емпатията е основна. „ Става въпрос за това да  можеш да разбираш и подкрепяш хората, тъй като можеш да се поставиш на мястото им и да погледнеш на нещата от тяхната позиция “, споделя Брадли.

Пандемичният резултат

Емоционалната просветеност постоянно е била значимо умеене на работното място. Например, проучванията демонстрират, че чиновниците с по-ниски персонални равнища на прочувствена просветеност са по-склонни да оповестяват за по-лошо положение на работното място., Това вървои дружно с по-ниски равнища на ангажираност, задоволство от работата, персонално показване и повече стрес в специалността.Пандемията разкри за какво притежаването на EQ към този момент не предстои на разискване. По време на пика на Covid-19, когато невижданите промени в работните и житейски правила насърчиха потребността от прочувствено обединяване, мениджърите не можеха да се запазят във форма, в случай че желаеха да поддържат своите екипи съпричастно и да поддържат морала и продуктивността високи. Служителите също бързо схванаха, че неумението да се ориентират на работното място по прочувствено образован метод, ги прави склонни към прегаряне. „ Работниците с високи равнища на прочувствено съзнание и саморегулация са по-способни да се грижат за личното си благоденствие “, споделя Брадли. „ Те са в положение да признаят, че са изтощени, и знаят, че това значи, че е време да се отдалечат от компютъра, вместо просто да продължат да упорстват “, прибавя той.

Пандемията също по този начин разкри по какъв начин една конструкция може да върви спираловидно надолу, когато нейната работен екип не подхранва прочувствената си просветеност. Проучване на Галъп от февруари 2022 година сподели, че служащите считат, че емпатията на мениджърите внезапно е намаляла от началото на пандемията - през май 2020 година съвсем половината служащи в Съединени американски щати оповестяват, че усещат по какъв начин шефът им се грижи за тяхното благоденствие, а по-късно този брой спада още на половина. А намаляването на прочувственото съгласие сред мениджъри и чиновници има негативно влияние - чиновниците, които оповестяват, че усещат по какъв начин шефът им не се грижи за тях са с 69% по-склонни да си потърсят нова работа или да оповестяват, че страдат от прегаряне.

Преходът към отдалечена работа също направи прочувствената просветеност по-важна. Тъй като цифровото пространство понижава спонтанната човешка връзка, този нов метод на работа може да затрудни разчитането на прочувствени знаци, като езика на тялото и тона на гласа. На отдалечеване на работното място от офиса, прочувствено интелигентните хора са по-добре готови да се приспособяват към тези промени, както и да поддържат здрави взаимоотношения, макар неналичието на персонални и директни контакти.

Как да развием прочувствена просветеност

Добрата вест е, че прочувствената просветеност не е линия, с която някои се раждат, а други в никакъв случай не получават.  „ EQ е нещо, което можете да увеличавате през целия си живот “, споделя Креймър. За да развиете EQ, той предлага да започнете със съзнание. „ Ако не можете да разберете какво мислите, чувствате и желаете във всеки един миг, за вас е мъчно да продължите нататък. “ След като разберете по-добре личните си страсти през работния ден, ръководството им може да стане по-лесно. В моменти на мощна страст „ не забравяйте да дишате, не забравяйте, че не е нужно да реагирате мигновено и отделете време в обстановката, с цел да се справите “, споделя той. 

Служителите с високи равнища на прочувствено съзнание и саморегулация са по-способни да се грижат за личното си благоденствие, твърди Ейми Брадли. Тя поучава също да започнете със себе си, като обърнете внимание на всички пропуски сред това по какъв начин виждате себе си на работа и по какъв начин ви виждат другите.  „ Не е невероятно да сме слепи за това по какъв начин показваме и разчитаме прочувствените съставни елементи на нашите контакти и връзки “, споделя тя. За задачата е нужна противоположна връзка. Може да попитате какво вършиме добре и кои области на връзка бихте могли да подобрите, като работите с непосредствен сътрудник, който също желае да усъвършенства своя EQ. Условието е  обратната връзка да бъде взаимна и непрекъсната.

„ Едно предизвестие, “ прибавя проф. Брадли, „ Трябва да сте подготвени да чуете какво идва като противоположна връзка, като гледате на това като на подарък, а не като опция да се защититавате от нападкии. Няма нищо по-лошо от това да поискате противоположна връзка и когато някой е почтен и открит, вие да стартирате да се отбранявате “, споделя Брадли.

Накратко, в случай че смятате, че сте добър слушател, само че вашият сътрудник споделя противоположното, извлечете изгода от съмненията си. И по-късно започнете интензивно да се пробвате да подобрите уменията си за вслушане на работа, в дома или с другари. Брадли споделя, че „ преди да се усетите, тези нови невронни връзки в мозъка ви ще бъдат направени и те ще станат ваша втора природа “.

С всички съставни елементи на прочувствената просветеност, желанието за развиване в екип с останалите, е от значително значение. Както споделя  Креймър, „ можете да прочетете всички книги на света за това, само че не можете да бъдете прочувствено образован самичък. Ти се проявяваш и посредством другите ”.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР