Все по-често говорим за груби и неконтролирани деца, защото са:

...
Все по-често говорим за груби и неконтролирани деца, защото са:
Коментари Харесай

Има ли начин да възпитаме децата в доброта

Все по-често приказваме за груби и неконтролирани деца, тъй като са: капризни, не зачитат разпоредбите, не почитат престижите и така нататък Но по-рядко си задаваме въпроса - по какъв начин се е стигнало до всичко това?

А в действителност би трябвало да се стартира точно от него. Защото в основата на възпитанието стои друго – да научим децата да бъдат положителни. Ето, това към този момент не е елементарно. Но не е и невероятно. Така че опрощение нямаме.

Какво би трябвало да създадем като родители

Задачата ни като родители е да опитаме да накараме децата да схванат какъв брой е значимо да бъдат положителни и учтиви към другите. Това, което е несъмнено, е, че положителният образец в фамилията е от главно значение - децата нормално реагират по същия метод като техните референтни възрастни.

За да научим децата на добрина, на първо място би трябвало да им разбираем, че е редно да споделят, да оказват помощ на приятелите си в миг на потребност и да ги пазят при положение, че имат усложнения.

Всичко това е належащо да стартира от най-ранно детство, още когато навършат 2 години. Това е времето, когато малките  стартират да взаимодействат със своите връстници и по тази причина е значимо да им се изясни, че играчките и предметите, които имат, е редно да се споделят. А в случай че самите те желаят да играят с непозната играчка, би трябвало първо да попитат, а не да работят жестоко и със мощ. Това е първата и доста значима стъпка, която ще ги научи освен да демонстрират доброта и да ценят положителното, само че и ще бъде значима крачка против издевателството, с който е допустимо да се сблъскат след време, откакто тръгнат на учебно заведение.

Също по този начин е добре да се изясни на децата в предучилищна възраст, че най-хубавата връзка е не като употребяват ръцете си като оръжие, а като беседват умерено. Така е доста по-сигурно, че ще реализиран това, към което се стремят, без да губят другари.

Показването на добрина не значи демонстрация на уязвимост

Това е знак за разбиране на държание, при което единият не злоупотребява с другия. Така човек се учи да слуша, да обръща внимание и да работи в интерес на другите и за богатството на общността. Това отношение ще носи по-голямо задоволство даже и на най-малките, които сигурно ще бъдат оценени измежду връстниците си и търсени за игра и като другари. Може да не стане на мига, а да е нужно малко време, което значи, че детето би трябвало да се научи и на самообладание.

Важно е също по този начин по-големите братя да дават добър образец и да се държат по същия метод. За дребните имитацията на по-големите братя и сестри е в основата на държанието, което те получават. Затова е значимо да се работи и в тази посока.

Не е потребно да поощрявате с награди

Добротата не трябва да се купува, тогава става разменна единица. Тя би трябвало да извира от сърцето, с цел да е същинска. Така че не учете детето да чака награди за положителната си постъпка.

Ако спазвате всичко това, ще съумеете да възпитате виновни, приветливи и услужливи деца, които ще бъдат такива и като възрастни.

Да, сигурно ще им бъде мъчно, когато се сблъскат с арогантността, която няма метод да ги заобиколи, само че ще съумеят да вземат най-хубавото и вярно решение, даже в такава обстановка. В дълготраен проект, с помощта на тяхната ангажираност и ценене на разпоредбите, те ще съумеят да намерят доста по-лесно своето място в света.

По материали от  / източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР