Все по-често авиокомпании осуетяват полетите или се оказваме със загубен

...
Все по-често авиокомпании осуетяват полетите или се оказваме със загубен
Коментари Харесай

Авиокомпании все по-често осуетяват полетите и губят багажа. Как да реагираме?

Все по-често самолетни компании осуетяват полетите или се оказваме със изгубен багаж. Ръстът единствено на тези тъжби в Европейския потребителски център с 29% за сегашния летен сезон по отношение на миналогодишния, демонстрират данни, представени от шефа му Игнат Арсенов на конференция през днешния ден.

От май до края на август центърът - конструкция към Комисията за отбрана на потребителите - е работил по 687 тъжби и запитвания, а за същия интервал на 2016 година те са били 485.

Проблемите със самолетните полети се трансфораха във ежедневие - само тази заран 40 пасажери на WizzAir не бяха пуснати в самолета, тъй като компанията е продала повече билети от местата в салона. Вчера в тази обстановка бяха други 23-ма.

Как да реагираме в такава обстановка?

Първо, не се отхвърляйте, потърсете отбрана - на летище " София " са разлепени плакати, които могат да ви ориентират към кого да се обърнете в такава обстановка, посъветва Арсенов.

Авиокомпанията е длъжна да ви даде опция - или да се откажете от полета и да ви върне парите, или да ви предложи нова дата, като за интервала ви обезпечи съответните хранения - закуска, обяд, вечеря - безвъзмезден престой в хотел и парично обезщетение, добави той. Размерът му може да е сред 250 и 600 евро.

Ощетените могат да се извърнат и към ЕПЦ за отбрана. Европейският потребителски център, надлежно, се свързва с сътрудниците си - в случай че става въпрос за WizzAir, те ще работят с Унгария за разрешаването на съответния случай. Другата институция, която хората могат да алармират, е ГВА, уточни той.

Арсенов даде и образци на позволени обстановки на ощетяване на клиенти след тяхната интервенция.

При първия жена и нейният сателит пътуват сред Неапол и София, само че полетът е отсрочен с повече от 8 часа. Вместо в следобедните часове, вследствие на закъснението, двамата идват в българската столица два часа след среднощ. Авиокомпанията отхвърля обезщетение, като се базира на " изключителни условия " за отлагането на полета. След намесата на ЕПЦ обаче е открито, че не става въпрос за такива, а за механически проблем - това не са изключителни условия и дамата получава обезщетение 500 евро. Успоредно с това самолетната компания осребрява парите, изхарчени за вода и храна на летището.

Увеличение има и на жалбите, касаещи резервации и почивки в хотели, както и обслужването в заведения за хранене. При тях ЕПЦ също се оказват ефикасен асистент.

Потребителка, да вземем за пример, резервирала стая в хотел през платформа за резервации, само че на място открила, че изискванията са разочароващо разнообразни. След дълги разногласия, от платформата се съгласили да върнат 52 евро, като поискали данни за кредитната ѝ карта, само че и откакто ги получили, не превели парите. Това се случило чак след намесата на центъра.

През последните седмици пристигнала тъжба и за различен забавен случай - консуматор направил резервация, против която трябвало да получи и безвъзмезден вход за атракции в Рим и Париж. Някъде по пътя добавката " се изпарила " и безплатният достъп бил стеснен с предел от 100 евро. Тепърва започваме да работим по този случай, сподели Арсенов.

Освен случаите, които касаят потребителските права на територията на Европейски Съюз, КЗП работи интензивно и на родна земя, с цел да ограничи нарушаването на правата и да ограмоти оптимално хората за правата им.

Само това лято са осъществени близо 11 хиляди инспекции в страната - в туристически обекти, магазини и онлайн. За нарушаванията са написани 782 акта, неразрешени са 54 нелоялни търговски практики, спрени са от продажба 25 типа рискови артикули, регистрираха ръководителят на Комисията Димитър Маргаритов и членовете на КЗП Константин Арабаджиев и Константин Райков.

Най-честите нарушенния в туристическите обекти са, че те не дават отговор на категорията си, че се дават услуги в некатегоризиран обект, че липсват менюта. При пробите на алкохола се е оказало, че най-често той е разводнен.

Един от най-драстичните случаи това лято се оказал не по-некачествена услуга, предоставяна от СПА център, а... неналичието му - обектът нямал документ, даже не били подадени документи за узаконяване.

В комерсиалната мрежа инспекторите се сблъскват постоянно с липса на информация за производителя/вносител, липса на информация за периода на валидност и/или изискванията за запазване. Случва се търговецът да си " спести " оповестяването на цената или пък да мами с пониженията.

Работата на КЗП в курортите напълно не е завършила. Обикновено към края на сезона търговците се успокояват и снижават качеството, само че ние ще бъдем на терен и през септември, предизвести Димитър Маргаритов.

Наред с това, през есента инспекторите ще наблюдават за нарушавания и при предлаганите принадлежности за учебни заведения, ще бъде изработен секторен разбор на типовите контракти с общи условия на застрахователни сдружения, където КЗП към този момент са засекли нарушавания, както и мониторинг на обещанията за понижения по празниците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР