Все по-чести са случаите, в които океанът изхвърля на брега

...
Все по-чести са случаите, в които океанът изхвърля на брега
Коментари Харесай

Защо китовете ядат пластмаса

Все по-чести са случаите, в които океанът изхвърля на брега големи, мъртви бозайници. В следствие се открива, че са погълнали десетки килограми боклуци от водите, които населяват, и това е най-вероятната причина за тяхната гибел.

Определено е тъжна панорама да вадят джапанки, найлонови торбички и пластмасови бутилки от стомаха на следващия кит. Вероятно обаче сме си задавали въпроса за какво и по какъв начин тези животни гълтам целия този отпадък .

Учените към момента не могат да стигнат до единомислещ отговор на това запитване. Пластмасата е на всички места, а в Световния океан плуват над девет милиона тона , което е голямо количество, невероятно да се избегне от неговите жители.
 Снимка 456757

Според някои, животните в океана просто не могат да разграничават пластмасата от своята храна и тя даже им мирише на нещо, което става за ястие. Най-голямо неразбиране провокират точно китовете, които ловят в дълбините на океана, най-много калмари.

Тъй като там, дълбоко, е доста мрачно, те се ориентират по звуците, които чуват. А отпадъците може да им звучат като храна и по този начин да ги притеглят. Не всички типове отпадък доближават до дълбините, само че пластмасовите бутилки да вземем за пример съумяват да потънат.
 Снимка 456784

Други, като торбичките, се оплитат във водорасли и по този начин от време на време съумяват да доближат дълбини като Марианската котловина - най-дълбоката океанска, която също не е пощадена от човешкия отпадък, написа National Geographic.

Китовете, с изключение на белите, които имат естествена " цедилка ", не са животните, които гълтам най-вече пластмаса на тази планета. Някои типове морски птици край крайбрежията на Австралия и Нова Зеландия гълтам повече от всички останали.
 Сините китове и какъв пулс имат
Какъв пулс имат сините китове

Подобно замерване се прави за първи път в историята

Но гибелта на големите бозайници е доста по-забележителна и повдигаща въпроси. Според учени, тя не настава бързо, а постепенно и трудно, за което свидетелстват и количествата отпадък в стомасите на китовете - те не могат да се обхванат за ден. Когато обаче попаднат там, място за храна към този момент няма и животните могат единствено да чакат края си .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР