Все пак Мустафа Карадайъ не си тръгна със скандал, като

...
Все пак Мустафа Карадайъ не си тръгна със скандал, като
Коментари Харесай

Аз знам, че той знае, че не само аз и много други вече знаят: Бисерите на Карадайъ

Все отново Мустафа Карадайъ не си потегли със скандал, като останалите преди него, които напускаха Движение за права и свободи или бяха прогонени. Отвъд куртоазията и положителния звук, който бе непокътнат в Движение за права и свободи, останалото са единствено клюки.

В началото изглеждаше, че ораторството е слабото му място, а то се трансформира в негово оръжие в пика на кариерата му. Бившият ръководител на партията остави крилати изречения зад тила си и знакови речи, изричани с присъщата паузи и апломби, които и до през днешния ден се помнят. Куриозното е, че още първоначално, когато пое кормилото на партията, точно ораторството изглеждаше да му куца. После обаче водачът на Движение за права и свободи самичък себе си опроверга.

Още в първата година на кариерата му като ръководител на Движение за права и свободи, посочен персонално от Доган след измяната на Местан и укриването му в турското посолство, Карадайъ изригна с именитото предизвестие по негов адрес.

" Аз знам, че той знае, че освен аз и доста други към този момент знаят ", изстреля Карадайъ в коридорите, а репликата прозвуча като кино заглавие на трилър.

" Той е задължен да се извини и на тези към половин милион български жители, които през всичките тези години гласоподаваха за идеята Движение за права и свободи, а той консумираше и партийна, и друга власт. Той е задължен да се извини за гафа! Първо да се извини, по-късно да си откри друго занятие да прави това, което може ", посъветва още Карадайъ някогашния водач. Седем години по-късно той се извини, само че не сподели за личния си гаф.

Отново през 2017 година блесна и различен бисер, още веднъж изтърван в коридорите.

" С сътрудниците от Българска социалистическа партия говорихме, мога да кажа, през днешния ден говорихме в диалози, че би трябвало да седнем да приказваме ", сподели тогавашният водач на Движение за права и свободи във връзка общи дейности на опозицията и избор на съмнение против кабинета " Борисов ", в чийто състав тогава влизаха Обединените патриоти. Въ всяка втора тирада от трибуната тогава Карадайъ громеше националистите от трите партии в обединението, като наблягаше вредата им. На прицел постоянно бяха Оперативна програма, само че не толкоз ГЕРБ.

После офанзивата на Карадайъ се трансферира към Демократична България и гравитиращите кръгове, главно след включването на Делян Пеевски в листата " Магнитски ".

През юни 2021 Карадайъ сподели: " Магнитски e инструмент за политически решения... Никой на нас не може да ни чете лекции, тъй като ние сме свалили комунистическия режим и сме докарали демокрацията в нашата Родина България.

" Защото в онази обява на посолството написа " твърди се "   - всеки за някого може нещо да твърди. Г-н Пеевски ми е персонален другар, ние се познаваме от 2001 година с него. Г-н Пеевски в никакъв случай не е бил част от Движение за права и свободи и в никакъв случай не е взел участие във взимането на политическите решения в Движение за права и свободи, тъй като Движение за права и свободи действа според решенията на своите групови органи: ЦОБ,ЦС, регионален, общински съвет, локален съвет.

"... Той стана част от гражданската квота и интензивно сме работили в отбрана на демокрацията в България и евроатлантическата ориентировка на България. Но има една група в България, която аз назовавам " проведена незаконна група ", които водят война с нас най-много след 99 година и това, което вършат, го лепят като етикет на нас и ни основават облик като партия. Говоря за Прокопиев и кръга " Капитал ".

Последва и заключението: " С анти-ДПС акция унищожиха достоверното дясно в България, унищожиха Съюз на демократичните сили. Те са неосъществени в края на комунистическия интервал, абонирани след рухването на комунизма за дясното в България, опитите им за политически инженери на политическия терен. Но единствено в кабинетите на Борисов имат над 20 министри, без значение че не печелят избори ".

" С анти-ДПС акция сътвориха ГЕРБ и с анти-ДПС акция ще изчезнат от политическия терен. Г-н Пеевски е другар на Движение за права и свободи и той има този облик, точно тъй като е другар на Движение за права и свободи. Ние не си изхвърляме приятелите на база изказвания, а в противен случай, вършим политика на база обстоятелства, а не на внушения ", бранеше го Карадайъ.

Когато е изричал всичко това, надали е предполагал, че повече няма да има потребност от сходно обществено адвокастване, защото всички тези, отправяли нападките тогава, през днешния ден към този момент слушат и се преценяват точно с нарочения за черна овца Пеевски.

Някъде по пътя през годините, къде конюнктурно, къде преднамерено, Карадайъ атакуваше и ГЕРБ. Не е обаче ораторска горделивост репликата му от трибуната, изречена на 28.01.2021 по адрес на Цвета Караянчева, по времето, когато депутатите трябваше да носят маски, само че ги сваляха пред микрофона на трибуната, а чистачките на Народното събрание го забърсваха след всеки оратор.

" Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория, или не влиза? ", отвърна той с дуплика на Калин Вельов, който преди този момент обиди Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, че с произнасянето на звука " П " се мятали повече пръски и ставало по-рисково да се заразиш с ковид. Репликата тогава бе изречена в наличието на председателката на Народното събрание, която остана без думи от учудване и отвращение, тъй като не беше в стила на държание на Карадайъ.

" Движение за права и свободи няма да взе участие в развой " стани да седна ", а желае да даде на страната конспект за ускорено развиване " - още веднъж имитация на Карадайъ против третия кабинет на Борисов поради присъединяване на Патриотите в него.

При откриването на 46-ото Народно събрание на 21 юли 2021, към този момент след края на ръководството на ГЕРБ, Карадайъ предизвести: " Ако сменяем едно безвремие с друго, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, чакаме от тв приемника да ни оповестят достиженията си ръководещите, няма смисъл да си губим времето ".

После, естествено, с появяването на " Продължаваме промяната " и четворната коалиция словесната офанзива на Карадайъ се насочи против тях. Демократична България останаха на по-заден проект и не представляваха към този момент оня източник на политическо ентусиазъм. Карадайъ доста обичаше заигравката с думите и постоянно използваше тавтологията за потребностите на парламентарната изразителност - като изразно средство, оцветено от типичната му иронична интонация.

Такъв е образецът с репликата по адрес на Политическа партия: " Уважаеми инцидентни минувачи. И аз не знам кои са инцидентните минувачи, само че се обръщам към инцидентните минувачи... " .

Тя беше произнесена в лицето на министрите от четворната коалиция, седнали на трибуната на 16 юни 2022, когато 125 депутати от Има Такъв Народ, ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи смъкнаха ръководителя на Народно събрание от Политическа партия Никола Минчев. Само ден по-рано беше импортиран вотът на съмнение против кабинета " Петков ", който падна седмица по-късно.

" Стана процедура вихрушката на тази власт да лъже на алангро в обстановката, в която се намира в доста комплицирана обстановка, а в случай че понятието неистина не ви приляга можете да ползвате и другата терминология първоаприлска фактологическа неправилност, само че не всеки ден е 1 април ", беше опит за подигравка на Карадайъ с примеси от цитати на някогашния министър председател Кирил Петков, поднесен на публиката в пленарната зала на 8 април 2022 година

" Тъй като имаше имитация на репликата, моята имитация ще бъде имитация на репликата на репликата " - типичната обичана заигравка на Карадайъ с художествените средства на тавтологията с дата 25.11.2022 и по адрес на Асен Василев.

Лидерът на Демократична България Христо Иванов също не бе измежду пожалените от тогавашния лидер на Движение за права и свободи:

" Господин Иванов, в случай че имате комплекси от предишното си, не ги адресирайте върху други. Назидателният звук не отиват на вицепремиер, обвиняващ в корупция властта, в която той е взел участие. Разклащането на българския суверенитет е да чакаш инструкции от непознати посолства, олигарси и медийни монополисти като Прокопиев с корупционните им планове. Партията на олигархията и медийните монополисти не трябва да има подобен поучителен звук ".

Особено деен беше някогашният член на ЦИК по времето на гласуването на поправките против машинния избор и връщането на хартиената бюлетина.

" Когато приказваме за машинациите на машините с машините и когато предлагаме рационални решения, и някои хора лъжат българските жители от тази естрада, бягат от залата, с цел да не мине, и излизат от тази естрада да пазят машинациите с тези машини, с цел да схванат всички жители какви измами се случват с тези машини и кой ги прави ", сподели Карадайъ на 1 декември 2022.

" Ето ги лицемерите, които се появяват когато към този момент е късно. Те са за фалшификацията, която демонстрираме от тази естрада ", сподели тогава Карадайъ, когато залата отхвърли настояването на Движение за права и свободи за сканиращи машини при броенето на вота. " Маските паднаха. Тези, които настояват, че носят смяната, от неприятно към по-лошо и тези, които сякаш носят демокрацията, ги няма умишлено в залата, с цел да не минат машините ", заключи Карадайъ след напускането на депутатите от Политическа партия и Демократична България.

След следващи съвещания при президента в следващ опит да се сформира държавно управление, Карадайъ отново блесна със словесни бисери: " С доста разсъдък и ум би трябвало да се седне на масата, да се договаря ", сподели той на стълбите на " Дондуков " 2 пред медиите на 10 май 2022.

" Не опонира на законите на физиката Движение за права и свободи да поддържа държавното управление ", пък изговори той преди година.

Но негов откъс, изречен в Турция, беше един от най-одумваните и скандалните в общественото пространство, макар че от партията се пробваха да замаскират гафа със " изгубени в превода ".

" Тази земя (бел. ред. - Турция) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата татковина. Останахме там (бел. ред. - в България) след Османската империя и нашата борба е в отбрана на нашата турска еднаквост, в отбрана на нашите език, вяра и традиции ", сподели Карадайъ на знаково посещаване в южната ни съседка, което пък предизвика Румен Радев да го захапе по време на консултациите с въпроса коя е неговата татковина. Последва напрежение в връзките Движение за права и свободи - президент.

По време на последните договаряния, предшествали основаването на некоалицията и дългите совалки да има ли кабинет с мандат на ГЕРБ, пък след това отводът им да ръководят, в интерес на Политическа партия и техния мандат, Карадайъ говореше внимателно: " Да разясняваме догатки на догатките мисля, че не е съществено ".

Последната му запаметяваща се тирада от трибуната, откогато още беше в светлината на прожекторите, преди да го измести оттова Делян Пеевски, беше единствено седмица преди сформирането на кабинета " Денков ". Поводът беше годишнина от възродителния развой в декларация от името на групата, незабавно след чуването на шефа на ДАНС Пламен Тончев на 30 май 2023 година

" Умнокрасивитетът през днешния ден се пробва да се показва като сурогат на държавните органи и институции. От медиите знаем по какъв начин за някои самонадеяни, самодостатъчни и самозабравили се овластени извършители на Конституцията на Република България, на законите на страната, на нарушителите на цивилен права, извършители на човешки права няма държавни институции, няма държавни органи, а самите те се вършат на рамбовци и нелегално арестуват опозиционни партийни функционери, нахлуват по домовете на българските жители и опозиционни партийни функционери и се гаврят с хора в неравностойно състояние. А през днешния ден се пробват да узурпират и цялата власт и да разрушат и службите за сигурност на страната, и към този момент чуваме техните поръчки по какъв начин ще натикат в ъгъла и ще унищожават опозиционни партии и водачи.

Уважаеми госпожи и господа, това е пълзящ фашизъм за налагане на тирания на умнокрасивитета. Какво още чакаме да се случи? Или това, което се случи през 1996 -1997 година, на това ли би трябвало да сме очевидци?

Обръщам се и към ГЕРБ. Тази порочна женитба, която виждаме последните няколко дни през медиите, в случай че се случи , освен това съмнение на обществото, ще сме очевидци навръх това, на което бяхме очевидци на 10 януари 1997 година, а точно българските жители ще нахлуят тук, в тази постройка ", предсказа Карадайъ.

Предупреждението прозвуча остро и страховито, само че назад на заканата на Карадайъ, самият той дружно с Пеевски знаково натисна копчето " за " държавното управление единствено няколко дни по-късно. И клетвата за " порочната женитба " на ГЕРБ с Политическа партия и Демократична България увисна. А не доста дълго по-късно " увисна " и самият Карадайъ. Че е изпаднал в недружелюбност, от дълго време заподозряха анализатори, следили от години знаците, които дава Доган към един или различен. А почетният ръководител назова Карадайъ " драги ", както всеки различен преди този момент, който е бивал отхвърлен.

" Здравей, драги! Пожелавам ти да намериш Мярата на персоналното и партийното с националното и европейското Политическо здраве. Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите! " , написа в поздрава си за рождения ден Доган.

В паметната Бъдни вечер през 2015, когато в профил Местан, почетният ръководител предизвести: " Такава ще е ориста на всеки, който се изправи против националните ползи на България ".

Дали е време да се сетим за тази имитация, или не, само че единствено седем месеца, откакто самият Карадайъ заключи, че " очевидно би трябвало Движение за права и свободи да влезе във властта, с цел да влезем в Шенген и Еврозоната ", може би партията е на път да го направи, само че към този момент без него. А той няма да седи и на депутатската банка, с цел да го види от първия ред.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР