Все пак Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е поискал от енергийния

...
Все пак Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е поискал от енергийния
Коментари Харесай

Заводите стават част от резервните енергийни мощности

Все отново " Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО) е изискал от енергийния министър да увеличи енергийните мощности леден запас от сегашните 500 на 650 МВ средногодишна разпологаемост. Това стана ясно от известие на Министерството на енергетиката след среща с представители на бизнес организациите в четвъртък.

Работодателите сигнализираха предходната седмица за подготвяното увеличение на мощностите в стендбай режим за активиране при потребност. Според тях това се прави, с цел да се намести на пазара преминаващата от въглища на природен газ Топлоелектрическа централа " Варна ". Очакванията бяха за удвояване на студения запас. Министър Теменужка Петкова преди седмица бе уклончива и сподели, че това зависи от разбора на ЕСО. Тя обаче напомни по какъв начин през януари 2017 година се наложи прекъсването на износа на ток, с цел да се обезпечи вътрешното ползване, откакто част от централите леден запас не съумяха да се задействат. Петкова означи също значимостта на Топлоелектрическа централа " Варна " за енергийната мрежа.

Сега оповестеното повишение в действителност е минимално, само че в случай че бъде признато от министъра, ще се отрази в таксата за достъп до мрежата на държавния метафоричен оператор, която е част от крайната цена на тока.

От енергийното ведомство показват, че повишението на студения запас е с цел да се обезпечи надеждността на електроснабдяването и сигурността на електроенергийната система.

В рамките на нарасналото количество обаче е планувано и присъединяване на индустриалните консуматори в запаса. Това значи, че предприятията също могат да вземат участие търговете за обезпечаване на леден запас, само че това ще става посредством задължения при поискване от страна на ЕСО да лимитират или стопират свои индустриални мощности, с цел да понижат потреблението си и да обезпечат свободни количества електрическа енергия в системата.

Това е и по-бързият метод за покриване на потребностите при внезапно нараснало ползване на ток, когато има огромни студове или има повреди в електроцентрали и има дефицит на сила. Включването на заделените на стендбай режим електропроизводствени мощности лишава часове, което в изключителни обстановки може да се окаже сериозно. За това, че са подготвени да понижават потреблението си при потребност, на предприятията ще бъде плащано.

Допускането на фабрики до обезпечаването на студения запас ще стане допустимо от юли 2018 година с смяна в разпоредбите за ръководство на електроенергийната система. Така бизнесът, който от дълго време упорства да бъде позволен до студения запас, реализира прогрес и по тази тематика, откакто под неговия напън започнаха ремонти в закона за енергетиката, ускоряващи освобождението на пазара на ток у нас.

По време на срещата е било разисквано и ускоряването на плана за газификация на фирмите, осъществяващи активност в региона на Средногорието. Това също е от дълго време дискутирана тематика от огромните минни компании в района, които по този метод ще понижат нездравословните излъчвания във въздуха и подобрят успеваемостта си. Министър Петкова уверила представителите на бизнеса, че построяването на нужния газопровод е измежду предпочитаните планове за държавния газов оператор " Булгартрансгаз “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР