Все още върви подготовката за празниците в столицатаСамо 50 000

...
Все още върви подготовката за празниците в столицатаСамо 50 000
Коментари Харесай

Нова Коледа със старата украса

Все още върви подготовката за празниците в столицата
Само 50 000 лева от горната страна за пространството около храм-паметника “Св. Александър Невски ” и базарите

Артистите разполагали със скъсени периоди

София ще посрещне Коледа със остарялата си декорация. Тази година Столичната община е заделила само спомагателни 50 000 лева за концепциите си да направи ново коледно пространство към храм-паметника “Св. Александър Невски ”, както и за останалите няколко местоположения в града, на които има коледни базари, прецизираха пред “Труд news ” от градската администрация. Оттам увериха, че сега се работи и се инсталира наличната от предходни години коледна украса в останалите елементи на града.

Начало на празничните дни в столицата бе обещано със запалването на светлините на елхата на София на 1 декември. Решенията за пешеходното пространство сред храм-паметника, гроба на Иван Вазов и Паметника на незнайния войник обаче възмутиха огромна част от градската общност. За първа година точно там бе елхата. Фактът, че 10-метровото дърво отново е изкуствено, подразни част от столичани, а съпътстващите събития като концерти и прочие около тържественото палене съответстваха и с тревожната вест за положението на патриарх Неофит, а се случваха против постройката на Светия Синод, което също не се хареса на доста хора.

Експерти показаха още, че е очевидна концепцията да се взаимства метода на огромните европейски столици най-големите и хубави коледни базари да бъдат на площада при постройката на Общината и църквата, само че у нас не е регистрирана историческата натовареност на пространството към храм-паметника “Св. Александър Невски ” - тук е бил некрополът на антична Сердика, тук е гробът на Вазов, както и безконечният огън на незнайния войник.

Последва и слагането на противоречивите златни арки с килим пред храм-паметника, които Общината отстрани след отзвука в обществените мрежи. На същото място по-късно изникнаха къщички за коледен базар с наденички и вино, с бъчви пред тях.



Странните златни арки бяха махнати небрежно от Общината, откакто никой не се изрече в тяхна поддръжка, а получиха единствено рецензия.

Източници на “Труд news ” измежду арт средите, забъркани в новата коледна декорация на София, разкриха, че всичко към декорацията се случвало доста небрежно, тъй като нещата се мислели в придвижване и за тях е имало единствено няколко седмици време. Те показаха вяра, че тазгодишните неточности ще са урок за следващата година. Някои от плановете били утвърдени от дизайнерски работни групи, а други - не, а отделената сума за украса, влизаща в посочените 50 000 лева, също била скромна, съгласно създателите на част от украсата. Те дадоха образец с това, че Виена давала по милион и половина евро са декорацията на единствено една от централните си улици.

Паралелно със протичащото се с новото пешеходно пространство в столицата се появиха и светещи костенурка и медузи на Малките пет кьошета. За тях пари на данъкоплатци не се отишли, тъй като самодейността е частна и има за цел да насочи вниманието опазването на биоразнообразието на водния свят, само че все пак доминират мненията, че водните жители не се вписват и нямат общо с Коледа.



Костенурката и медузите на Малките пет кьошета били частна самодейност за запазване на биоразнообразието в океаните.

Междувременно коледните базари в София към този момент се радват на посещаемост. Сред тях са Немският коледен базар, който ще продължи до 22 декември, с работно време от 11 до 22 ч. Базар на изкуствата в Парка на НДК до 17 декември с работното време от 11 до 20 часа и Коледен парк на площад “Славейков ”, който ще работи до 31 декември.



Празничните светлини в Перник шашнаха много хора - на пръв взор от фотосите в обществените мрежи доста хора си помислиха, че гледат столицата.



И до момента в който в столицата нещата се случват по-скоро на парче, съгласно жителите на града, украсата на доста места в страната тази година впечатлява. На обилна украса се любуват във Варна, в Бургас също светят хиляди светлини и дори са претендент за най-хубава елха. Добре са се справили и в Перник, а дружно с дребни общини като Елин Пелин, се дават за образец в обществените мрежи за сполучлива и красива коледна приказка.



Елин Пелин тази година сподели по какъв начин даже по-малките обитаеми места могат да влагат в декорация и тя да е красива.



Край морето
Пищна декорация радва варненци


Светещи гирлянди, свещи, камбанки, елхички по дърветата и уличните стълбове, 3D елхи и други красиви украшения преобразиха Варна в навечерието на Коледа. По традиция окичената с над 20 000 енергоспестяващи лампички градска елха блестна на Никулден, а множеството от другите празнични детайли бяха сложени още при започване на декември. Голяма част от тях украсяваха града и предходната година, само че има и нови детайли, като светещите полилеи, които основават празнично въодушевление по цялата пешеходна зона в центъра. Дейността поддържат четири определени посредством социална поръчка компании.

Има и в кварталите
Стотици светлини красят Велико Търново


Над 1000 светещи тела и детайли в разнообразни цветове, както и над 100 фигури блестят празнично във Велико Търново във връзка идните в края на годината коледни и новогодишни празници. Украсата е ситуирана както в центъра на града, по този начин и в кварталите на Старата столица.

Монтирана е огромна изкуствена елха пред постройката на Общината. С коледни светлини са украсени и иглолистните дървета край паметника “Майка България ”.

Светлините бяха запалени по традиция на 1 декември.

И тази година жителите и гостите на града се радват на гиздав коледен базар във виенски жанр.

Арт апаратура без аналог
Бургаската елха 18 метра с 9000 лампички


Бургаската коледна елха е висока 18 метра и е окичена с 9000 лампички, които светят в разнообразни цветове. Всяка една от тях може да бъде ръководена независимо и по този метод елхата ще сменя своето лъчение непрестанно.

Всяка вечер тя е в центъра на светлинно шоу, което съчетава музика и светлинни резултати. Подобна арт коледна апаратура се прави за първи път в България.

В Ямбол, елхата е висока 11 метра. Петметров светещ Дядо Коледа и коледна гора допълват тази година коледната декорация в Ямбол. Централният площад грее и с 14-метрова комета, сфера с формата на играчка за елха и още доста кътове за коледни фотоси.

Финансови проблеми
Благоевград със остарялата декорация


Благоевград блестна в миналогодишната си коледна декорация. Нито лампичка, нито играчка бе закупена тази година, а икономията бе наложена от новоизбрания кмет Методи Байкушев, който завари финансово ошушкана община. Поради липса на средства тази година ще минем със остарялата декорация, каквото има, това ще се постави, сподели той и отсече.

За паленето на светлините пяха децата на Благоевград от другите школи, само че даже нямаше сцена. По остаряла традиция още веднъж бе отворено и Коледното градче в градската градина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР