„Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази

...
„Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази
Коментари Харесай

Проф. Костов се обяви за още по-брутална карантина, защото едва сега у нас...

„ Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и идната седмица да стартираме да се катерим по билото.” Това сподели експертът по белодробни заболявания проф. Коста Костов, който от през днешния ден е отпред на новосъздадения медицински експертен съвет към държавното управление.

Костов се надява билото на епидемията от ковид у нас да бъде по-полегато.
Борисов с ексклузивен ход в битката с ковид ВИДЕО

Медицинският съвет включва експерти от разнообразни специалности, а дилемите му са не да влиза в противоречние с Националния действен щаб, а да бъде „ един успореден съвет, който да надгражда постигнатото до тук ”, посочи проф. Костов пред БНР.

„ Много ясно ще разграничим нашите функционалности от тези на Националния действен щаб”, уточни Костов.

„ Сега е мъжко време, не е време за персонални мъжки битки”, акцентира той.

Проф. Коста Костов е последовател на строгите ограничения за ограничение на болестта с ковид.

През първия месец тези ограничения би трябвало да бъдат брутално прецизни . Колкото по-стриктно се съблюдават ограниченията, толкоз по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме огромния шанс да излезем леко от тази епидемия”, разяснява експертът.

Медицинският съвет към държавното управление ще се концентрира върху медицинските аспекти на въпроса и ще насочи към лекарите в страната съответни рекомендации за работа. Идеята е да се основат медицински логаритми .

„ Да вкараме всичко, което знаем, в избрани рекомендации и всички експерти да имат инструмент за работа”, разясни той.

„ Това, че няма характерни препарати за ковид, не значи, че няма лекуване. Това, че няма лекуване, това че не може да се лекува, не е вярно”, посочи експертът по белодробни заболявания.

Проф. Коста Костов изясни какво тъкмо е коронавирусът и може ли да го лекуваме

Една от задачите на съвета ще бъде и да се вкарат „ в медицински и професионални релси страховете и хаоса измежду пациентите” .

Проф. Костов поучава при нормалните признаци на сезонна вирусна зараза хората, които са вкъщи, да употребяват нормалните средства и да не изпадат в суматоха .

„ Ако след третия ден те не затихват, хората могат да потърсят здравна помощ. Много по-чести са всички нормални сезонни вирози, в сравнение с Covid-19”, увери лекарят.

„ Симптоматиката при ковид, когато настъпват затруднения, е много изразена. Суха кашлица, зной, изнемощялост, висока температура са присъщи признаци на новия вирус”, изясни проф. Костов. При част от болните може да няма температура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР