Все още се случват чудеса след земетресението в Турция и

...
Все още се случват чудеса след земетресението в Турция и
Коментари Харесай

СНИМКИ Чудо! 200 часа след трусовете извадиха живи братя в Кахраманмараш

Все още се случват чудеса след земетресението в Турция и Сирия, където жертвите доближиха над 37 500 души.

Двама братя на 17 и 21 години бяха извадени под руините на срутилата се жилищна постройка в Кахраманмараш. Под друга постройка спасителите се надяват да извадят баба, майка и щерка, оживели близо 200 часа след земетресението.

В същото време обаче интернационалните избавителни екипи се готвят да прекратят акциите поради намаляващите изгледи да намерят оживели в провинция Кахраманмараш, Адияман и Хатай.

В южния турски град Антакия багерите започнаха да събарят мощно развалени здания и да разчистват руините.

Турция пресмята вредите на към 84 милиарда $. Турският министър на урбанизацията Мурат Курум сподели, че към 42 000 здания са се срутили или би трябвало да бъдат разрушени, тъй като са необитаеми.

Земетресението разпали недоволството измежду някои турци към милионите сирийски бежанци, избягали в Турция от гражданската война. Сирийци настояват, че са били упреквани в грабежи, изгонвани от лагери и обиждани.

Броят на жертвите в Турция към този момент надвишава 31 600, а общият брой на починалите в Сирия доближи 5714.

В Алепо зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации по въпросите на филантропичната помощ и бежанците Мартин Грифитс сподели, че избавителната фаза е към своя край и напъните се трансферират върху обезпечаването на заслон, храна и обучение.

След среща със сирийския президент Башар Асад Грифитс заяви, че Дамаск се е съгласил да отвори за три месеца още два пропускателни пункта с Турция, с цел да улесни доставките на филантропична помощ.

Ръководителят на ръководена от сирийската съпротива избавителна група " Белите каски " осъди решението на Организация на обединените нации да разреши на Асад да утвърждава доставките на помощ през граничните пунктове с Турция, като сподели, че това се равнява на " безвъзмездна политическа облага " за президента.

Днес в България се прибират двата екипа от Националната асоциация на доброволците,които участваха в избавителните интервенции в Турция, научи " Хоризонт ". Нови камиони с помощи за хората, останали без дом, потеглиха към разпределителния център в Одрин.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР