Все още се намираме в процес на трансформация на труда,

...
Все още се намираме в процес на трансформация на труда,
Коментари Харесай

Гьоков: БСП работи върху радикална реформа за структурна и цифрова модернизация на икономиката

„ Все още се намираме в развой на промяна на труда, съпроводена, за жалост, от увеличаваща се беднотия и неравенства. Видяхме, че една рецесия като коронавирус пандемията от 2019-20 година може да изведе от равновесие обществената система даже и на най-развитите страни. Станахме и очевидци на световната икономическа рецесия от 2008-09 година, от която България и досега възвръща равнищата на претовареност. Въпросите за труда, трудовата претовареност, безработицата са основни за нашето време. ”

 

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” и някогашен министър на труда и обществената политика Георги Гьоков на полемиката „ Съвременни провокации пред хората на труда ”, проведена от Българска социалистическа партия по случай 1 май.


„ Българската социалистическа партия е лява национална партия и като такава носи отговорността за очакванията и битката за правдивост. Тази отговорност значи обезпечаване на вяра отбрана на хората на труда, на бедните, на изоставените, на служащите и чиновниците да работим за образуване на необятна междинна класа и за напредъка на всички. Едва ли има друга партия, в чийто правилник да е записано: „ Всеки член на Българска социалистическа партия е свободен да членува в профсъюз по персонално желание. ” Социалистите, които членуват в профсъюз, се включват интензивно в синдикални начинания и дейности в отбрана на законни и обективни социално-икономически ползи на хората на труда ”, сподели Гьоков.
Той бе безапелационен, че Българска социалистическа партия ясно е декларирала и посочила, че е партия на труда и на трудовите хора, на всички основатели на материални и духовни богатства и няма друга партия с толкоз исторически опит и принос за подобряването на изискванията на труд и за отбрана на ползите на трудовия човек в България.

По неговите думи актуалният свят претърпява нова технологическа гражданска война. „ Това е пътят напред. Определящи фактори за развиването ще бъдат знанието, информацията и образованието. Новите технологии революционно усилват потенциала на продуктивността, само че слагат обществото пред избор – дали да се създава повече от всички трудоспособни българи при понижено работно време или едно високопроизводително малцинство ще създава и ще използва все по-интензивно, а огромни обществени групи ще са обречени на безработица и ще бъде изтласкано в периферията. Дали новите технологии ще дадат опция да се обезпечи благосъстоянието на всички жители обществото, или още повече ще го разделят на небогати и богати? ”, изясни социалистът.
Според Гьоков цифровият темперамент на труда и служащите, упражняващи този труд, значително ще се разграничава от преди като конструкция на трудовата активност, като специалности, като условия и организация и като ползи. „ Цифровите технологии ще модернизират всички области на обществото, само че на положително бъдеще могат да се надяват единствено тези страни, които в точния момент съумеят да извършат своята рационализация на база цифровизацията и съумеят да обезпечат небосвод за позитивните и да предотвратят негативните последици ”, безапелационен бе той.


„ Българска социалистическа партия се афишира за работа на всички и опция на всеки с труда си да печели уважението на другите и да обезпечи своята автономия и разцвет. Вече работим за радикална икономическа промяна на търпима и обективна обществена цена за структурна и цифрова рационализация на българската стопанска система. И всичко това, с цел да се обезпечи първокласен прогрес в развиването и конкурентоспособността на българското произвеждане, с цел да се усъвършенства характерът на труда и да се подсигурява заслужен живот на хората ”, акцентира Георги Гьоков.
В същото време, Българска социалистическа партия се опълчва на напъните на крайнодесните и неолибералните политически сили у нас да върнат България в интервала на дивия капитализъм. Социалистическата партия ще продължава да дава отпор на ограбването на труда на хората, на безогледната далавера и растящата корупция, за бързото замогване на малко на брой за сметка на всеобщото обедняване на болшинството, на унищожаването на обществените придобивки, на разграбването на основаното публично благосъстояние.


„ Със законови и други начинания ще продължим да работим за доближаване към средноевропейските критерии за заслужен живот, за прекосяване към ново качество на живота, в това число за човешко благополучие, за основаване на условия за пълноценно осъществяване на заложбите, ползите и правата на индивида в труда, в свободното време и в публичната активност. Трябва да реализираме освен високо витално ниво за всички жители, само че и естетика в живота на индивида и естетика в икономическото, техническото, културното и екологическото му съществуване ”, сподели още някогашният обществен министър.
Той разясни, че в кратковременен и дълготраен проект българските социалисти ще работят за такова съответствие сред цените и заплатите, пенсиите, обществените заплащания, стипендиите и всичко останало, което да защищава от срив на приходите на популацията, а това постанова да се ползват механизми за индексиране на заплатите, пенсиите и помощите най-малко с растежа на инфлацията. В тази тенденция Гьоков напомни за борбите на Българска социалистическа партия за сполучливо въвеждане на механизъм за установяване на минималната работна заплата, за увеличение на ставките за нощен труд, за сумираното работно време и редица други.
„ Всички тези проблеми са доказателство за значимото място на празника 1 май. Той символизира нуждата от битката за трудови права, за почтени хонорари, за отстояване на правото на достолепие на работното място. Работниците и чиновниците никога не са на второстепенно място след хората от бизнеса и работодателите, а са пълноправни персони, които, с изключение на всичко друго, имат освен правото, само че и задължението да седнат на масата за договаряния с работодателите и под погледа на страната да слагат условията и изискванията си, тъй като те не подаряват труда си, а го продават и би трябвало да са равноправни сътрудници в този развой ”, безапелационен бе Георги Гьоков.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР