Все още обаче не е ясно по какви критерии ще

...
Все още обаче не е ясно по какви критерии ще
Коментари Харесай

Пращат знакови училищни директори в Бургас в заслужена пенсия

Все още обаче не е ясно по какви критерии ще организират състезанията за титуляри, чака се решението на Върховен административен съд за Наредбата

Предизвестия са изпратени до шефовете на бургаски учебни заведения, както и до преподавателите, които са навършили пенсионна възраст, научи Флагман.бг от свои източници в просветните среди. Това е тактиката на Министерството на образованието от няколко години, която цели да бъде даден късмет на младите фрагменти, които желаят да се развиват в системата.

Сред школата, в които все още следва да бъдат назначени краткотрайно изпълняващи длъжността, са ГРЕ „ Г. С. Раковски “, СУ „ Константин Петканов “, ОУ „ Иван Вазов “ в кв. Банево и ОУ „ Христо Ботев “ в кв. Победа, съгласно данните, с които Флагман.бг разполага.

 В Професионална гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов “ се е пенсионирал дългогодишният шеф Коста Папазов, а на негово място като вр. и. д. е назначена инж. Павлина Градишка, която помним като вр. и. д. на ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “, а след това и заместник-директор на Търговската гимназия.

Пенсионирала се е и директорката на Професионалната гимназия по превоз инж. Ирина Пенкова, като за вр. и. д. на нейно място е назначен инж. Красимир Кънчев, който стана известен с огромния план на „ баткомобил от Бургас “ на Механотехникума. Баткомобилът представляваше училищен план за дребен задвижван от електромотори автомобил, който популяризира Механотехникума в Бургас и България на влиятелни интернационалните надпревари.

От НЕГ „ Гьоте “ си е тръгнала и Надежда Иванова-Радева, а на нейно място е назначена за вр. и. д. Анета Христова, която бе шеф на най-желаното учебно заведение в ж. к. „ Славейков “ – ОУ „ Антон Страшимиров “.

В началото на образователната година се е пенсионирал и шефът на ОУ „ Братя Миладинови “ Бочко Бочев, а на негово място за вр. и. д. е назначена Снежа Любомирова-Андреева.

Това ще бъде последна образователна година за шефа на ГРЕ „ Раковски “ – Радостина Георгиева, които през днешния ден изпратиха зрелостниците от Випуск 2023.

Даринка Иванова от СУ „ Константин Петканов “ също ще излезе в заслужена пенсия.

Според информацията, с която разполагаме, ще бъдат заменени още с вр. и. д. шефовете в в кв. Банево – на ОУ „ Иван Вазов “ Динка Делибалтова и в кв. Победа на ОУ „ Христо Ботев “ Радостина Ботушанска.

Все още обаче не е ясно по какви критерии ще организират състезанията за непрекъснати шефове, което значи, че изброените вр. и. д. и тези, които следва да бъдат назначени, могат да прекарат по-дълго време на постовете си.  

От просветните среди обаче са безапелационни, че няма проблем да има дълго време вр. и. д. до избирането на титуляри за постовете посредством конкурс, а е доста повече в нарушаване, в случай че се задържат на работа пенсионерите.

В момента към момента се чака решение на Върховния административен съд, с цел да има изясненост по каква процедура ще се организират състезанията за шефове.

Припомняме, че със свое Определение от 10.08.2022г. тричленният състав на Върховен административен съд спря действието на Наредба 16/1.07.2022г. за осъществяване на състезанията за длъжността „ шеф “ в държавните и общинските учебни заведения и детски градини.

Въпросът и досега не е решен. Идеята в Наредбата е да се въведе мандатност за ръководителите на просветните институции, както и всеки претендент за шеф да показа идея за развиване на учебното заведение или детската градина, които желае да управлява, само че съгласно осведомени, нямало по какъв начин да бъде направена от човек, който не е работил в съответното институция.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР