Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани

...
Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани
Коментари Харесай

Радослав Рибарски: Не можем да налагаме със задна дата мораториум на нещо, което предстои

Все още нямаме постоянни комисии, следва такива да бъдат определени и краткотрайната комисия за енергийната комисия имаше за цел да разисква и преглежда проблемите в бранш " Енергетика ". Всички партии с специалисти на паритетен принцип да изкажат своите отзиви, само че полемиката потегли в друга посока. Това съобщи пред Радослав Рибарски, народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната " и ръководител на краткотрайната комисия за енергийната рецесия, откакто се наложи признатият през вчерашния ден мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван през днешния ден.

" Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, признато. Знаехме какво гласуваме, само че нямахме действително изпратен план ", изясни Рибарски.

" Мораториумът не беше структуриран вярно, само че се гласоподава и одобри с много огромно болшинство ", сподели ръководителят на краткотрайната комисия.

Рибарски съобщи, че незабавно след гласуването е свикал изключителната комисия, защото мораториумът не може да остане неопределен.

" Мораториумът ни препраща към цени от 1 януари 2021 година Прескачаме цялостен регулаторен интервал от юни 2021. Това ни връща към напълно разнообразни равнища на цените на електрическата енергия ", разяснява той, като добави, че точно датата 1 януари е подсказала, че има проблем с решението.

" Не можем да постановяваме със задна дата мораториум на нещо, което следва ", добави той.

Рибарски акцентира, че членовете на КЕВР също са с изминал мандат от много време. Той изясни кои въпроси би трябвало да се проучват и решат за времето до 31 март, какъвто се планува да е срокът на мораториума.

" За тези три месеца ще набележим ограничения. Една от тях е да се види за какво мрежовите цени нарастват толкоз, какъв е тласъкът на едно сдружение да реализира по-висока успеваемост и по-ниска себестойност, в случай че просто усилва цената, без да усъвършенства своите разноски. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане ", разяснява той.

Относно рецесията с високите цени на тока за бизнеса, Рибарски съобщи, че схваща паниките в бранша.

" Голяма част от тях поемат високите цени, те са напълно на борсов пазар, зависят от цените в целия район, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна обстановка е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният интервал не чакаме да усъвършенства цената, само че през пролетта се чака проясняване на цялата обстановка ", счита Рибарски.

Подпомагане на бизнеса би трябвало да има и тази полемика също следва, акцентира той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР