Все още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. По

...
Все още няма заподозрян за убийството на Алексей Петров. По
Коментари Харесай

Дни след показното убийство на Алексей Петров - остава неясно има ли заподозрени

Все още няма обвинен за убийството на Алексей Петров. По случая работи огромен екип от криминалисти, само че досега не е ясно дали има гореща диря към поръчителите и причинителите. Сред водещите версии са възмездие и финсов претекст. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че е явен калибърът на оръжието - какъв е бил евентуалният избор на атентаторите съгласно и какви са специфичните муниции употребявани за покушението.

Според престъпни специалисти против някогашната барета е стреляно с дълго огнестрелно оръжие, а по калибъра може да се направия следния извод.

Иван Славов - престъпен специалист: " Който е руска разработка и всеобщо се употребява в руското и постсъветско огнестрелно оръжие от вида на автомат " Калашнков " и неговите деривати ".

Според източници, близки до следствието, са употребявани патрони с кух връх. Експертът по муниции Асен Минчев ни демонстрира по какъв начин наподобяват сходен вид обезопасени муниции.

Асен Минчев - специалист по муниции и член на Българската оръжейна асоциация: " При самото нападение е употребен един от двата типа патрони - полуоблечен или с кух връх. И двата са експанзивни ".

Разликата е минимална. Този с кух връх нанася по-тежки провали върху задачата. И двата курушума са основани за ловни цели и в България са позволени единствено за лов.

" Експанзивен патрон, когато попадне в човешкото тяло се деформира заради меката носова част и усилва диаметъра си от 1.5 до 2.5 пъти. Самият патрон се унищожава до края на кухината, а другата задница продължава във вътрешността в човешкото тяло, може да счупи кости ", съобщи Асен Минчев - специалист по муниции и член на Българската оръжейна асоциация.

Еспертът отхвърля версията килърът да е употребявал хидрошокови патрони, защото те се създават единствено за револвери и револвери. За самозащита и армейски цели са рарешени единствено облечени патрони.

Асен Минчев - специалист по муниции и член на Българската оръжейна асоциация: Армейският има заплахата да премине през тялото на индивида и в случай че има откъм гърба различен човек да попадне в него и да бъде ранен. "

Според престъпни специалисти открития диаметър лимитира кръга на употребяваното оръжие до две системи - класическият автомат,,Калашников " и гражданските му разновидности за лов или карабина,,Симонов ", която употребяват гвардейците, да вземем за пример. Според специалисти причинителят е имал образен контакт с двете цели и е допустимо дистанцията да е била към 10-15 метра.

Иван Славов - престъпен специалист: Изстрел от огромна дистнация е едно. Четири изстрела, с цел да се възпроизведат за малко време, е нужна по-малка дистаниция ".

При сходен вид поръчкови убийства веригата на доставка на оръжието е друга. Най-важното изискване е да не е записано. При регистрирането и закупуването на всяко едно легално оръжие се прави прострелка за потребностите на криминалистите. Взимат се пет гилзи и пет проектила, които се съхраняват в специфична база данни. Следите, които оставят, са паспорта на оръжието. За това при сходен вид закононарушения причинителите търсят услугите на черния пазар.

Иван Славов - престъпен специалист: " Допреди години в България имаше опция да се закупи огнестрелно оръжие, което непосредствено да е крадено на части от завода производител и съединено в някой гараж още преди да му се набият серийните номера. Знаете вицовете в Казанлък - за какво розите се поливат с масло, с цел да не ръждясват автоматите изпод ".

Според специалисти цената на черно е близо два пъти по-висока от комерсиалната. По-голямата част от оръжието се внася от чужбина като войната в Украйна дава спомагателни благоприятни условия на трафикантите. Едни от одобрените канали минават през Турция и Сърбия демонстрира още практиката на криминалистите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР