Все още няма яснота кога президентът Румен Радев ще връчи

...
Все още няма яснота кога президентът Румен Радев ще връчи
Коментари Харесай

Край на консултациите: Има ли яснота кога Радев ще връчи първия мандат

Все още няма изясненост по кое време президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат на ГЕРБ-СДС. Спекулациите са, че това може да се случи или до края на актуалната седмица, или при започване на идната.

В Конституцията няма споменат период, в който президентът би трябвало да връчи първия мандат след края на консултациите. Веднъж обаче, откакто досието бъде дадена, стартира противоположното отброяване и посочената за министър председател Мария Габриел ще има седем дни, в които да опита да сформира държавно управление.

Вторият вид е ГЕРБ-СДС да се откажат от мандата. Тогава досието ще бъде връчена на ПП-ДБ. Николай Денков обаче към този момент разгласи, че изрично няма да опитат да сформират кабинет. Третият мандат се връчва на партия по желание на президента.

Парламентарната рулетка с мандатите се извъртя неведнъж в последните две години - всякога с друго движение, съгласно обстановката. Досега най-голямо закъснение имаше след предварителните парламентарни избори през октомври 2022. Тогава президентът изчака два месеца преди да връчи първия мандат.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР