Все още няма проект за конституционна реформа на президента, но

...
Все още няма проект за конституционна реформа на президента, но
Коментари Харесай

Ивайло Калфин пред Фрог: Цацаров и Гешев се мислят за прави и безпристрастни

Все още няма план за конституционна промяна на президента, само че към този момент има полемика. Според мен при избрани условия, в случай че има опция, основният прокурор би трябвало да бъде разследван. Как това ще се реши с парламентарен текст не зная, само че се надявам да бъде съответно. Надявам се да не бъде предмет на политически игри. Това е въпрос, която трябваше доста от дълго време да се реши и ще продължи за дълго време отсега нататък.
Така някогашният външен и обществен министър Ивайло Калфин разяснява полемиките към предлагането за план на президента за конституционна промяна.

Цацаров и Гешев считат, че такава полемика е непотребна, тъй като са уверени в личната си справедливост и безпристрастност. Но когато един текст го има в КОСТИТУЦИЯТА и в закона, той е гаранция против всевъзможни хора, които могат да се появят на тази служба. Така че аз не чакам от тях несъразмерна самооценка. Тук въпросът е кардинален и няма нищо общо с имената. Този въпрос можеше да се сложи и при Филчев и при Татарчев, лека му пръст. Така че да има гаранция, че в случай че при избрани условия забележими нарушавания на правото, то да има метод това нещо да бъде разследвано. Това го има във всички демократични страни и не е ужасно.

Според мен, трява да се откри решение, което да не е силово, а задоволително за всичко.Защото тук не става въпрос нито за Цацаров, нито за Гешев. Става въпрос за принцип, който и да е основен прокурор.

Татяна Донева предлага прокуратурата да не е в изпълнителната власт, както е в Америка. Но там също има, в този момент виждаме, следствие против американския президент. Там също има формата на самостоятелен прокурор, който може да е отвън контрола на изпълнителната власт тогава, когато се проверява. Тук става въпрос да има такова звено, което при потребност фактически да бъде без значение. И да има съответните функционалности.

За Велико национално заседание доста от дълго време се приказва и аз имам подозрение, че това надали ще се случи изобщо.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР