Все още няма инструкции за екипите, които ще взимат пробите,

...
Все още няма инструкции за екипите, които ще взимат пробите,
Коментари Харесай

Очакват провал с тестовете в училище

Все още няма указания за екипите, които ще взимат пробите, призна министър Денков

Децата ще плюят в торбички

Тестването на най-малките възпитаници в учебно заведение предстоящо ще се провали, това се разбра от изказването на служебния учебен министър Николай Денков, който в неделя участва на приемането на антигенните проби в складовата база на БЧК в Лозен. Едва през днешния ден той и сътрудника му Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето, ще показват заповед за методологията на тестването на хлапетата, а чак във вторник следобяд ще бъдат обявени инструкциите на екипите за тестване, които в сряда би трябвало да са към този момент готови. Така екипите, които ще бъдат формирани от учители и родители, ще имат по-малко от ден да се научат по какъв начин да вършат проби.

Засега се знае, че процедурата ще протича по следния метод. Децата от 1-ви до 4-ти клас влизат с маски в класните стаи, като ги смъкват единствено за тестването, и сядат по чиновете си, а екипите ще са от по двама, трима души. Един от тях ще следи за дисциплината на децата, а другите ще взимат пробите от слюнка в контейнери или торбички. Ако на възпитаник му се наложи да излезе от учебно заведение, с цел да се върне той би трябвало да бъде наново тестван.

“Ако имаме 50% и повече съгласни, ще се прави тестване, в случай че са под 50% - децата ще учат онлайн”, съобщи министър Денков. Оказа се обаче, че даже повече от половината родители да са съгласни с този способ, в случай че няма проведен екип за тестване на учениците, те си остават у дома на отдалечено образование.

Отговорността за сформирането на тези екипи е оставена на шефовете на образователните заведения.

Предвижда се учителите, които вземат участие в екипите за тестване, да получат в допълнение възнаграждение, само че министър Денков не посочи в какъв размер. Родителите, които ще се включат в процеса на тестване, въпреки това, ще бъдат считани за доброволци и за тях възнаграждение няма да има.

Образователният министър призна, че няма опция един преподавател да даде на 100% първокласен развой и присъствено, и онлайн. Затова прикани родителите да бъдат търпеливи и да оказват помощ на учителите.

Реакция в страната
Директори: Цари цялостна безредица
Родителите са разграничени

Учителите считат, че тестването на възпитаници е операция, която би трябвало да се прави от здравно лице.

Не знам вие по какъв начин се усещате, само че при мен е чувство за безредица! За мен пред просветителната система е сложена пагубна задача! Трябва време за по-доброто є обсъждане и осъществяване! Ние може да сме като на война, само че НЕ съдебномедицинска експертиза ВЪВ ВОЙНА! Трябва да се мисли и работи умно и отговорно! Това написа във фейсбук профила си Диян Стаматов, шеф на 119 СУ “Акад. Михаил Арнаудов”. “Най-ключовият въпрос, който мен ме тормози сега като началник на едно учебно заведение, е, че няма ясни правила точка по точка какво следва от момента на приемането на тестванията и какви са уговорките на всички участници в цялата ни система”, добави той.

“Не ни е работа да вършим сходни проби на толкоз дребни деца”, разясняват педагози от Шумен. Това е операция за здравно лице, ще лишава време, а децата ще се напрягат ненужно по време на теста и резултатът може да ги стресира, разясняват те.

Във Велико Търново родителите на възпитаници са на противоположни отзиви по отношение на тестването за COVID-19 в учебните заведения. Една част от тях изрично не са съгласни и считат, че по този начин се поврежда душeвността на децата им. Дори споделят, че децата им се травмирали от изказванията, че болестта се разраствала, когато тръгнат на учебно заведение. Другата част пък поддържат въвеждането на тестванията, тъй като са уверени, че онлайн образованието е пагубно за подрастващите.

Мнението на учителите е, че без поддръжката на родителите те няма да могат да се оправят с новите условия. Педагозите упорстват доброволци да влязат в учебните заведения и да се заемат с тестването на учениците.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР