Все още няма доказателства за картел при цените на храните,

...
Все още няма доказателства за картел при цените на храните,
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Първият, който докладва за картел, е освободен от глоба

Все още няма доказателства за картел при цените на храните, демонстрират предварителните разбори на Комисията за защита на конкуренцията. Тепърва стартират да ги търсят,  заяви Георги Ангелов, старши икономист в " Отворено общество ", по Нова тв.

За да се разбере за картел, някой от картела би трябвало " да изпее ", да излезе от вътрешната страна и да опише. Първият, който рапортува на комисията, е освободен от санкция напълно, изясни Ангелов.

Според него в комисията към момента няма документи и доказателства, а към този момент се преглеждат изявленията, давани по медиите.

Еднаквите цени на някои храни не потвърждава картел, а че може би вътре в асоциацията на производителите примерно си разменят сензитивна информация. Но от комисията би трябвало да го потвърдят.

Преди години Комисия за защита на конкуренцията забрани на петролните компании да си разгласяват цените, с цел да не могат да ги наблюдават и да следват едни и същи цени. Сега държавното управление прави уебсайт, на който ще разгласява цените. Комисия за защита на конкуренцията ще го забрани ли, не знам.

В олиото ми се коства, че има нещо проблематично, сподели Георги Ангелов. Там Комисия за защита на конкуренцията към този момент 11 месеца проверява и към момента няма резултат. Ако стартира нещо да излиза, може би ще бъде първо там. Там има огромен състезател. Спомняме си по какъв начин някой пусна слух, настана суматоха. Сега се търси кой го е направил.

За да се поддържат високи цените на яйцата, може производителите да се схванат да понижат производството или да задържат стока.

Газпром го правеше 2 години, преди да врътне кранчето. Дори бяха осъдени от Европейската комисия за сходни практики, даде образец Ангелов.

Той изясни по какъв начин в България беше потвърден само картел за санирането, само че санкцията е била оскъдна - 400 хиляди

В момента виждаме обединение и уедряване в доста браншове на стопанската система. Комисия за защита на конкуренцията има пълномощията да стопира тези сливания, с цел да предотвратява монопола. Досега съвсем не ги е употребила, споделя Ангелов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР