Все още нито една страна в света не е постигнала

...
Все още нито една страна в света не е постигнала
Коментари Харесай

Жените по-често са на първа линия в основните сектори по време на Covid кризата

Все още нито една страна в света не е постигнала изцяло тъждество и овластяване на дамите и девойките. Жените на всички континенти са изправени пред редица провокации, някои от които пораждат напоследък. Какви са обществените и икономическите последствия за дамите една година след началото на пандемия та от Covid-19.

По данни на Европейския съюз дамите са в по-голяма степен изложени на риск от заразяване с ковид заради тяхното непропорционално високо посланичество измежду личния състав на първа линия в главните браншове по време на актуалната рецесия - три четвърти от заетите в бранша за оказване на грижи са дами. По-голямата част от личния състав, предоставящ съществени услуги в блока, са дами, в това число 76% от здравните служащи, 82 на 100 от касиерите и 93% от работещите в областта на грижите за деца и учителите. Председателят на парламентарната комисия по равенството на половете Евелин Регнер:

„ В някои региони над 90 % от личния състав, работещ с болните, са дами. В лечебните заведения, като касиери в супермаркетите, полагане на грижи за възрастните - там е нежният пол. Жените се героите на тази рецесия. И затова те заслужват по-добро възнаграждение и бистрота при образуване на заплатите. Те заслужават водещи места в политиката и фирмите. Това женско водачество в живота би трябвало да е оценено и добре заплатено. За това обаче е нужна доста работа. Що се отнася до дамите и пазара на труда - безработицата фрапантно пораства в несигурните сфери, в които те са заети. Това извежда на напред във времето потребността от тъждество сред половете за всички финансови принадлежности на Европейския съюз, които се вливат в националните стопански системи ”.

Кризата, подбудена от Covid-19, визира дамите и мъжете по друг метод и откроява, а в някои случаи и задълбочава, съществуващите неравенства сред половете - мнение, което се поддържа и от първия еврокомисар по равнопоставеността Хелена Дали:

„ Очевидно е, че Covid рецесията докара до увеличаване на съществуващите от дълго време неравенства сред дамите и мъжете. Напредъкът от последните години в областта на половото пълноправие е застрашен. Затова би трябвало да подсигуряваме, че потребностите и вероятностите пред дамите са акцент в европейския фонд за възобновяване ”.

Хелена Дали показа предходната седмица предложение за равно възнаграждение на дамите и мъжете за идентичен труд. Сред ограниченията за бистрота е въвеждането на обвързване за огромните сдружения да оповестяват разликите във възнагражденията на двата пола. Целта е равнене на заплащането сред мъжете и дамите в Евросъюза, като разликата сега е към 15 % по-високи заплати за представителите на мощния пол. Подобно законодателство към този момент съществува в Германия, Испания и Финландия.

По време на пандемия та се следи обезпокоително повишаване на домашното принуждение. Но и преди нея всяка пета жена в Европейския съюз е била жертва, а по време на пандемия та броят им се е нараснал най-малко с 30 %. Около 50 дами на континента губят живота си всяка седмица в резултат на домашно принуждение. Мерките за изолираност затрудняват достъпа до помощ. В същото време в интернет се усилват тормозът и насилието, учредено на пола. Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейската комисия:

„ Тази година ще предложим ново законодателство за битка против насилието над дами. Това се трансформира в още по-неотложен въпрос поради блокадите. Да се живее без боязън от принуждение е главно човешко право и би трябвало да осигурим съответна отбрана за всички дами в европейските страни - както в действителния живот, по този начин и в интернет пространството, и изключително у дома. Освен това дамите би трябвало да са в центъра на възстановителния проект за всяко държавно управление.

Три дами - доктор Аслам Туречи, професор Сара Гилбърт и доктор Кизмекия Корбит, чиито имена евентуално не сте чували, само че им изискуем доста. Те са три учени от Германия, Англия и Съединените щати, забележителни дами, които са управлявали екипи, създали първите три ваксини против ковид а ”.

Разликите в заплащането, пенсиите и полагането на грижи сред дамите и мъжете са значими фактори за феминизирането на бедността. В съпоставяне с мъжете, дамите нормално прекарват 13 часа повече на седмица в безплатно полагане на грижи и осъществяване на домакинска работа. Миналия месец китаец беше наказан от някогашната си брачна половинка за годините неплатена домашна работа, която тя е свършила, и би трябвало да й изплати отплата. Тази година в азиатската страна влезе в действие нов Граждански кодекс, съгласно който разведени двойки за първи път имат право да потърсят отплата, в случай че са имали повече отговорности у дома. Какви обаче са упоритостите на Европейския съюз? Давид Сасоли - ръководител на Европейския парламент:

„ Пандемията води и до огромни благоприятни условия - да вземем за пример да преосмислим това, което желаеме да реализираме - да построим едно по-справедливо общество. Няма да имаме цифров преход или зелен преход, в случай че нямаме равнопоставеност сред половете. И тъкмо поради това по време на договарянията за многогодишната финансова рамка настояхме равенството на половете и аспектите, свързани с пола, да бъдат главен приоритет в седемгодишния бюджет на Европейския съюз.

Наш дълг е да подсигуряваме, че насилието против дами ще е закононарушение, което ще се санкционира, без значение къде се случи в Европейския съюз. Трябва да се ангажираме всички страни членки на блока да ратифицират Истанбулската спогодба и това не е нереален въпрос. Той има въздействие върху това какви сме ние и какви желаеме да бъдем ”.

Въпреки, че изминаха повече от 25 години от приемането на Пекинската декларация на Организация на обединените нации, отдадена на правата на дамите, равенството сред дами и мъже надалеч не е реалност. Индексът на Европейския институт за равенството на половете за 2020-а демонстрира слаб прогрес - коефициентът за Европейския съюз е 68%, като 100% се равнява на цялостно тъждество, а индикаторът за България е под междинния за блока - 59,6 на 100. С това движение дамите в Европа биха се радвали на цялостно тъждество минимум след 60 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР