Все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит

...
Все още не се знае откъде е дошъл дронът, открит
Коментари Харесай

Може да са минали до две седмици. Тагарев няма информация за произхода на дрона, открит до Тюленово

Все още не се знае от кое място е пристигнал дронът, открит в българското Черноморие, сподели министърът на защитата Тодор Тагарев в понеделник вечерта.

Това стана преди изключително съвещание на парламентарната Комисия по защита, на което министърът ще бъде изслушан за настояща информация във връзка със случая.

Дронът в неделя вечерта от жители във водите край шабленското село Тюленово. В понеделник военнослужещи обезопасиха боеприпаса, който е бил прикачен към дрона.

По думите наТагарев при обезопасяването на боеприпаса са спазени всички протоколи и няма учредения за терзание.

" Очевидно той е паднал във водата и течението го е извлякло към брега ", добави Тагарев. " Това може да се е случило преди часове, може и преди дни, оценката от пръв взор е, че може да са минали до две седмици от неговото рухване ".

По-късно по време на чуването в комисията министърът добави, че екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Министерството на защитата (МО) не разполагаме с дрона, а със фотоси и останки и по тях ще се опита да проучва произхода му.

По думите на министъра за първите седем месеца от 2023 година са унищожени 127 боеприпаса от друг темперамент на територията на страната. Откритият дрон край Тюленово е първият сходен случай по крайбрежието.

По-рано денем водачите на опозиционните партии " Възраждане " и Българска социалистическа партия - Костадин Костадинов и Корнелия Нинова, както и ръководителят на арламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов желаеха оставката на Тагарев във връзка със случая. Министърът отговори, че по два-три пъти седмично му се желае оставката и в тази ситуация няма причина за това.

Обезопасеният арсенал е бил осколъчно-фугасен. Този тип се счита за повсеместен, защото съчетава осколъчно деяние (пръска се на дребни части за поразяване на жива сила) и фугасно деяние (взрив с огромна сила).

Използва се за поразяване на жива мощ на съперника в открита околност или в укрепления, както и за заличаване на лекобронирана техника, разрушение на сгради, укрепления, проправяне на проходи в минни полета и така нататък

Новината за открития край Тюленово дрон идва дни откакто на територията на окръг Тулча в Румъния бяха след съветска офанзива над южния украински град Измаил . Това е третият сходен случай за последните дни в Румъния.

Мястото край Тюленово, което полиция и военни инспектират, се намира на 30 км от границата с Румъния. Тюленово е на една линия по крайбрежието с обстрелвания украински град Измаил и Тулча в Румъния.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР