Все още не се вижда тава за покачващата се цена

...
Все още не се вижда тава за покачващата се цена
Коментари Харесай

АИКБ: Не се вижда таван на цената на тока, нужни са спешни мерки |

Все още не се вижда тава за покачващата се цена на тока за бизнеса, заяви изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

„ В невиждана обстановка сме. Цената на електричеството се повиши четири пъти. Само за ден имаше 10% покачване. И не се вижда таван ”, коментира той в изявление за.

Днес бизнесът и синдикатите излизат на. Те упорстват за незабавни ограничения от страна на страната и обезщетения за засегнатите.

Според изпълнителния шеф на АИКБ, в случай че страната не се намеси, стопанската система на България ще бъде ликвидирана.

„ Небитовите консуматори са на ръба. Сметките за септември са два пъти по-високи спрямо тези от септември 2020 година А сметките за октомври ще бъдат минимум три пъти по-високи. Това е непостижимо. На ръба са освен бизнесът, само че и търговците на сила, тъй като нямат ресурса да закупуват тази сила. Пазарът на електрическа енергия не действа ”, каза Добрин Иванов.

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес този растеж на цените визира всички. „ Това, че битовите консуматори към момента са предпазени, не значи, че и тях няма да ги засегне ”, заяви той.

По думите му процесът е общоевропейски. „ Нашата система създава с доста по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави, като споделят, че желаят тъкмо тези цени ”, разяснява Антон Иванов. Той прикани да се приказва по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. „ В системата има сдружения, които генерират облага, по-голяма от предстоящата. Но има и значими сдружения, които генерират огромни загуби. Не можем да изтеглим облагата от едното сдружение и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вид ”, счита специалистът. 

От АИКБ чакат ограниченията, които ще бъдат оповестени в сряда. „ Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия интервал – август, септември, октомври, където сметките към този момент са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вид за понижаване на надплатеното е отплата. Трябва в тази посока да се мисли ”, сподели Добрин Иванов. Според него е нужно да се вземат и ограничения за контролиране на цените от КЕВР. „ По някакъв метод би трябвало да се дефинира таван ”, заяви той.

Тревожен е и анализът на председателя на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

" Това, което се разисква като отплата, е извънредно незадоволително – 50 лв. за мегават час, при изискване че надвишението е 360 лв.... Не се прави оценка размерът на бедствието. Това, което се разисква, са палиативни и закъсняващи ограничения. Фалитите са неизбежни. Не единствено, че ще има доста банкрути, просто стопанската система ще спре ", предвижда Велев в изявление за утринния блок на.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР