Все още не е ясно дали изоставеното 3-месечно бебе ще

...
Все още не е ясно дали изоставеното 3-месечно бебе ще
Коментари Харесай

Майката на изоставеното бебе съжалява, социалните обмислят дали да върнат детето

Все още не е ясно дали изоставеното 3-месечно бебе ще бъде върнато на майката. Тя го оставила през вчерашния ден в градина, защото нямала средства да се грижи за него.

Специалистите изясняват, че зад едно такова решения стоят насъбрани във времето проблеми и че майката има потребност от поддръжка, а не от обществено наказание.

Според статистиката всяка година хиляди родители се двоумят дали да не изоставят децата си.

Миналата година обществените са работили по малко над 4200 случая по предварителна защита на изоставянето. Близо 3000 от тях са приключили сполучливо, т.е. родителите са се отказали да изоставят детето си. Тенденцията е същата и тази година.

Преди да роди, майката Мария Иванова остава без работа и дом. Мъжът й отхвърля да признае детето. Тя се връща в село Габра при майка си. Двете живеят с пенсията й от 200 лева

38-годишната жена има и щерка, която живее с татко си. Мария признава, че отчаянието, безпаричието и влошеното ѝ здраве я подтикват да остави невръстния Александър.

„ Съжалих на момента, само че нямаше по какъв начин да се върна. Ще ми се да е при мен”, споделя майката.

Майка й Лидия Иванова пък съобщи, че не упреква щерка си, а страната.

При обществените не е постъпвал сигнал, че майката изпитва усложнения при развъждането на детето. Взима по този начин нареченото „ обществено майчинство” от 100 лв., защото е неосигурена, както и месечните детски надбавки.

„ Ако се беше обърнала за помощ към нашата работа, да беше споделила какъв е казусът, какви са й усложненията, щеше да получи съответната подкрепа”, увери Емил Тодоров от отдел " Закрила на детето " в Агенцията за обществено подкрепяне.

Сега Мария е ориентирана към център за социална поддръжка. Ще й бъде направена оценка за наставнически потенциал, с нея ще работят и психолози.

„ Проблемът е, че доста хора не знаят къде да потърсят помощ, множеството се опасяват, че това нещо е нелегално и може би ще ги осъдят и нещо ще се случи с тях”, съобщи Десислава Илиева, обществен служащ във Фондация „ За нашите деца”.

След като детето бъде изписано, обществените първо ще търсят вид да го настанят при близки и родственици. Ако това не е допустимо, ще се търси приемно семейство.

Едва откакто се потвърди, че майката има съответния наставнически потенциал, мотивация и условия, обществените ще преценяват дали да й върнат детето. Това решение зависи и от решението на прокуратурата.

Междувременно обществените са посъветвали Мария да подаде документи за помощи за отопление, както и за еднократна помощ за интервенция, каквато тя твърди, че й следва. От болница " Света Анна " обаче обясниха пред bTV, че дамата е прегледана от гинеколог, до момента в който е била приета в болница там, само че не са открити проблеми, които да постановат интервенция.

Анкета Трябва ли да върнат бебето на майката, която го изостави в парк в „ Младост ”? Да, тя го потърси незабавно и желае да си го върне Да, откакто се обезпечи финансова помощ за развъждането му Не, тя не може съответно да се грижи за детето Не, непростимо е да изоставиш бебе Друго (посочете в коментар) Гласувай Резултати

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР