Все още не е ясно дали детското отделение в Многопрофилната

...
Все още не е ясно дали детското отделение в Многопрофилната
Коментари Харесай

За да отвори детското отделение във Враца, е нужен само педиатър, който да го оглави

Все още не е ясно дали детското поделение в Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Христо Ботев “ – Враца ще отвори порти на следващия ден. Отделението не работи от 15 август, защото педиатрите подадоха оставки поради ниско възнаграждение, претрупан график и доста невзети отпуски. Пред медиите кметът на Враца Калин Каменов разгласи, че е съумял да откри шестима лекари, част от тях от Враца, други – от София и Плевен, които са подготвени да стартират работа. Двама ще са на непрекъснат контракт и четирима ще дават наряди.

По думите на кмета за последните две седмици той е провел над 50 диалога и срещи с педиатри от Северозападна България и от съвсем половин София. „ Говорих и с медицинските сестри, които са подготвени да останат. Говорих и с млади педиатри, които ще се дипломират след няколко седмици. Те са подготвени да работят тук, само че не се наемат да станат завеждащи. Положих неимоверни старания, макар че не е мое обвързване. Общото присъединяване на общините в МБАЛ „ Христо Ботев “ – Враца е под 20%. Разчитам на Министерството на здравеопазването като добър собственик да обезпечи нужния медицински личен състав “, разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

„ В момента ни би трябвало единствено един педиатър, които да поеме отделението и то да отвори “, изясни Каменов и добави, че не се е отказал и ще продължи да търси експерт, като помоли и медиите за подпомагане.

Каменов сподели, че в сходна обстановка са и други държавни лечебни заведения в страната, по тази причина е приказвал с врачанските депутати да внесат предложение – педиатрите, с изключение на да работят в кабинетите си, да дават и наряди в отделенията на локалните лечебни заведения. „ Надали ще се одобри, само че това е решение съгласно мен “, разяснява Каменов.

Той е изискал и незабавна среща с акционерите на МБАЛ „ Христо Ботев “ Враца, на която да се получи отговор ще има ли въобще държавна болница във Враца. „ Защото това, което виждам, мощно ме тормози. Очаквам страната да се погрижи за своите пациенти тук “, разгласи Калин Каменов. По думите му решение би било страната да закупи за болничното заведение профилирана инсталация, с цел да може да се работи и по скъпи клинични пътеки, и по този начин да се излезе от финансовата рецесия. „ В момента управлението на болничното заведение би трябвало да взема решение – дали да заплаща насъбраните задължения, или да дава високи заплати “, изясни Каменов.

Калин Каменов съобщи още, че чува за образуване на митинги и гражданско непокорство, в случай че отделението не проработи. „ Ако бъдат проведени, аз също ще се причисля “, разгласи той.

Кметът на Враца уточни още, че общината и до момента е пособия на лечебното заведение съгласно опциите си. Направените от него оферти за понижаване на задълженията на здравното заведение посредством закупуване от общината на част от сградния фонд, както и кандидатстване с план за слънчеви панели за понижаване на сметките за ток, са останали без резултат. 

МБАЛ „ Христо Ботев “ – Враца обслужва пациенти от всички общини в региона, като в нея се лекуват най-тежките случаи поради равнището на подготвеност.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР