Все още не е готов ДНК анализът на открития скелет

...
Все още не е готов ДНК анализът на открития скелет
Коментари Харесай

Трошат скелета, намерен в хотел, за да търсят ДНК

Все още не е подготвен ДНК анализът на открития скелет в хотел в Смолян, оповестява 24smolian.com, базирайки се на чудесно осведомени източници. Останките от тялото, което се допуска, че е било на жена, са изпратени в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология.

Там предстоят да се създадат нужните проучвания, с цел да се извлече ДНК и да се откри пола и самоличността на жертвата.

Според специалисти, софтуерният развой е дълъг и комплициран. Най-вероятно костите ще бъдат „ натрошени ", с цел да се извлече материал. Именно ДНК експертизата ще може да разпознава останките от тялото, а по този начин и да насочи проверяващите към възможен причинител на действието.

Припомняме, че на злокобната находка попаднаха на 30 август м.г. служащи при ремонт на постройката на хотелски комплекс в Смолян. Останките били в една от шахтите за аспирация. Човешкият скелет е на жена, която била убита в интервала сред 1990 и 1995 година, гласи една от работните версии на проверяващите. Скелетът е на най-малко две десетилетия - това сочи първичното мнение на специалисти. Никой обаче не може да се ангажира на този стадий с точна датировка по кое време е настъпила гибелта на индивида.

Според неофициална информация, ревизира се дали през зимните месеци в зората на демокрацията е имало оперативна информация за изчезнала жена.

Възможно е трупът да е на съветска или украинска продажница, каквито в тези години имало доста в курорта Пампорово. Официално младите дами работели като танцьорки и стриптизьорки.
Анализирайки откритите елементи от облекла и типа на скелета – размера на костите, проверяващите стигнали до извода, че е на разположение от женски пол. Намерени са и два дамски ботуша. Със сигурност обаче полът може да бъде избран само от експертизите.

Голяма е вероятността и откритият скелет да е на изчезнала жена от Родопите, която е родом от смолянското село Горово, само че е била женена в село близо до Лъки. Тя изчезнала при започване на 90-те години на предишния век, до момента в който мъжът й работил в чужбина.

След като се завърнал, от жена му нямало и диря. Според източници, близки до следствието, има задоволително улики, които са открити до костите на младата жена, които водят точно към тази версия. Според криминалисти, най-вероятно става въпрос за насилствена гибел, като напъните им са ориентирани и към разкриването на причинителя. От полицията потвърдиха, че работят по сходна версия, както и по още няколко, само че до излизането на експертизите, към момента не може да се каже нищо изрично.

„ Работи се по случая, има назначени две експертизи по него, едната е съдебно-медицинска, а другата е ДНК – експертиза. Разпитани са очевидци, като е изисквана и документите от хотела в интервала към 1990 година, с цел да се види потока на хората през това време ", разяснява преди време окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов.

Както към този момент писахме, до година-две най-рано може да бъде открита самоличността на човешкия скелет. Това е най-оптимистичният интервал, в който специалистите да бъдат изцяло сигурни, съобщи шефът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов.

71 родопчани са попадали в графата „ безследно изчезнали " в границите на последните 10 години. Всички те са били оповестени за общодържавно търсене по молба на околните им. За наслада, съвсем всички хора са открити без… четирима души. Това сочат данните на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Смолян.

Средно по 7 лица на година са били обявявани за изчезнали от 2007-ма год. насам. Търсенето в множеството случаи се увенчава с триумф.

Не по този начин обаче се случва през 2012 година. Тогава изчезват 10 лица. Открити са 8, а двама към момента се търсят. От общо 15 търсени през последните две години, 13 поданици на района към този момент са при околните си. Двама родопчани към момента са в неопределеност, а дирите им се губят в чужбина.

„ Всички тези лица са били търсени по молба на роднините им. За страдание към момента четирима се водят „ безследно изчезнали ", като двама поданици на района са обитавали за последно в страни от Западна Европа, където са работели ", показаха за всекидневника „ Родопи Смолян " от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР