Все още нашето законодателство е много далеч от добрите европейски

...
Все още нашето законодателство е много далеч от добрите европейски
Коментари Харесай

Пазарът на труда губи по 50 000 души годишно

Все още нашето законодателство е доста надалеч от положителните европейски практики. Недостигът на човешки запаси е един от трите съществени казуса през последните години за българския бизнес.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал.

Причината е демографскта картина и тя няма да отпадне. Всяка година губим от порядъка на 50 000 души от пазара на труда. В пенсия всяка година излизат 110-120 000, а влизат 60-70 000.

Във всеки един бранш имаме проблем с дефицита на хора. Във високотехнологичните промишлености този проблем е доста по-сериозен. Липсата на хора значи изгубването на тези промишлености, сподели Доброслав Иванов, ръководител на БАСКОМ. Не е като да има някаква голяма опашка от чакащи да дойдат да работят в България. За това има доста повече фактори от чисто писмено да влязат в страната. Имаме имиджов проблем, който не е действителен – България към този момент е положително място за правене на кариера. Войната в Украйна докара до по-голямо придвижване на хора, това придвижване се показва в 1000 души, които са взели сини карти през предходната година, добави още той.

Имаме няколко хиляди души годишно като сезонна претовареност – от Украйна, Киргизстан, Турция. За 2012 година сините карти са под 500, а в годините надолу понижават с по 100. За една година са се удвоили, само че това е в пъти по-малко спрямо потребностите. Най-зле стоят нещата с единните разрешителни за престояване и работа – за непрекъснатата претовареност. Там работят и безусловно непотребни ограничавания, като не повече от 20% в едно дружество да бъдат чужденци. Такова ограничаване в другите европейски страни няма. Изобщо ние си слагаме повече ограничавания, в сравнение с се изискват от европейското право. Каза още Велев.

Дори и при най-голямо предпочитание документните процедури са доста мудни и лишават по най-малко два месеца. Решението на това е цифровизация на целия развой, по което към този момент се работи. В Германия такава карта се издава за 2-3 седмици, а в България се чака по 2-3 месеца.

Вижте цялото изявление във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР