Все още на места в заведенията по морето няма информация

...
Все още на места в заведенията по морето няма информация
Коментари Харесай

Експерт: Без значение каква е категорията на заведението, задължително газираните напитки, бирата, виното трябва да се поднасят запечатани и да се отварят пред клиента

Все още тук-там в заведенията по морето няма информация за грамажа на ястието. Това сподели Габриела Руменова от " Ние, потребителите " пред  " Фокус " . Трябва да има и информация за алергените, във всяко едно меню да е посочено.

" И тук потребителите да обръщат внимание, изключително тези, които по този начин или другояче имат характерни потребности, когато се хранят. И също ресторантьорите да обезпечават тази информация. Наистина, доста е значимо. Извън класическите заведения за хранене, има доста павилиони, които са отворени за покупка на приготвена храна, когато човек се прибира от плажа, по алеята. Това, което ми прави усещане, е, че не всеки път цените се афишират правилно, защото някъде цената е за 100 грама, само че в закона се споделя, че когато е в насипно положение дадена стока, би трябвало да е оповестена и за единица мярка. Ако са 100 грама, човек по-лесно може да пресметне. Но има случаи, в които цената е примерно за 300 грама. И тогава става доста по-трудно преизчисляването и сравняването с други гозби, които бихме си взели. Между другото, по този начин се случва и със сергиите за плодовете, и то по-специално екзотичните плодове – малини, къпини. Те също са за 500 грама, за 300 грама, за 150 грама. Това още веднъж е нарушаване ", сподели още Руменова.

" Трябва доста да внимаваме за това и ми се желае да обърнем внимание и на разносната търговия по плажовете, тъй като ние виждаме, че се оферират гевреци, кукурузи – те доста се купуват, в полза на истината, колкото и да е огромна надценката. Там е доста по-трудно да се реализира надзор. Лично аз предходната година подадох няколко сигнала до Българска организация по сигурност на храните (БАБХ). Те изпратиха екипи, само че не можаха да открият тези търговци. А в това време те минават непрестанно, само че просто е доста мъчно да се хване това нарушаване ", сподели още специалистът.

Всяко едно заведение е длъжно да обезпечи минималните и наложителни условия, хигиенични, с цел да може да се предотврати разнасянето на болести и да се защитят клиентите, да се подсигурява тяхното здраве, безапелационна е Габриела Руменова.

" Какво забавно стана тази година – получихме един сигнал на клиент на заведение, който споделя: " Отварям менюто и виждам една реклама на безалкохолна напитка и обръщение, че мога да печеля, в случай че има избран знак под капачката. Поръчвам си тази напитка, обаче те ми я носят отворена “. И той споделя " Сега аз по какъв начин да видя дали печели, или не? “. И от там към този момент на мен ми хрумна, че може би би трябвало да предупредим хората, че без значение какви са звездите на заведението и каква е категорията му, наложително газираните питиета, бирата, виното би трябвало да се сервират запечатани и да се разтварят пред клиента. Това е по доста съображения, както ти загатна – сигурност, хигиена. Също по този начин, когато пък приказваме за алкохол, бандерола да го забележим, да сме сигурни, че не е разводнен ", сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР