Все още имаме проблеми с издаването на е-направления. За съжаление,

...
Все още имаме проблеми с издаването на е-направления. За съжаление,
Коментари Харесай

Д-р Мирослав Спасов: Все още има проблеми с е-направленията -

Все още имаме проблеми с издаването на е-направления. За страдание, шумно прокламираното въвеждане на е-здравеопазване към момента не работи, сподели по БНР общопрактикуващият доктор от столицата доктор Мирослав Спасов.

По думите му при джипитата към момента има неточности, без значение коя софтуерна компания ги обслужва, само че " най-голямата драма " е в лабораториите и при експертите от извънболничната помощ.

Ще дам един образец. Ако аз съм издал направление за консултация по електронен път насреща в лабораторията или колегата-специалист не може да изтегли направлението и получаваме десетки телефонни позвънявания, което затруднява работата ни и бави пациентите.

Според доктор Спасов проблем има и в софтуера, и поради това, че сътрудниците му не са подготвени да работят с него.

Е-здравеопазването беше въведено на 1 юни, с всичките му неточности. Получихме инструкции по имейлите и към днешна дата към момента не работи дейно. Да не разясня, че по електронен път се издават единствено някои бланки, останалото е на хартия, изясни лекарят и добави: 

Искам да извърша ролята на страната в едно значимо обръщение към българските жители: без значение, че има опция да се издават документи по електронен път, остава задължението на пациента да посети лекарския кабинет, да бъде осъществен обзор и след преценка от доктор да му бъде публикуван съответния е-документ. Не може пациентите да се обаждат по телефона на персоналните си лекари и да подреждат да се издава направление все едно си поръчват пица от някое заведение. Това изрично би трябвало да се прекрати, сподели доктор Спасов.

Той акцентира, че е-направленията не анулират чакането пред кабинетите, защото би трябвало да бъде осъществен обзор, да се снеме анамнеза и една тогава пациентът да бъде ориентиран към нужния експерт.

Д-р Славов сподели още, че към момента няма отговор от здравните управляващи по какъв начин е обезпечена отбраната на персоналните данни, които се събират в досието на пациента , поради случаите на приключване на данни. Той акцентира, че информацията в тях е сензитивна и не трябва да става налична за който и да е.

По повод е-досиетата лекарят уточни, че информацията за болести, които пациентите са имали преди въвеждането на електронното опазване на здравето евентуално няма да бъде вкарана в досието, тъй като няма кой да се наеме да прави това. Личните лекари попълнят данни едвам от 1 юни тази година.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР