Все още има неясноти, но те ще се изяснят с

...
Все още има неясноти, но те ще се изяснят с
Коментари Харесай

Ето някои важни подробности за конфискацията на автомобили от пияни и надрусани шофьори

Все още има неясноти, само че те ще се изяснят с времето и правосъдната процедура

Новите промени в Наказателният кодекс, касаещи конфискацията на автомобил, в случай че притежателят му е хванат да кара пийнал или надрусан, са взаимствани от сполучливи практики в страни от Европа и ще бъдат ефикасни за предварителната защита. Това споделиха на брифинг по-рано през днешния ден районният прокурор на Бургас Мария Маркова, шефът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и началникът на Охранителна полиция и КАТ основен контрольор Пламен Николов.  В страни като Дания, Швейцария, Нидерландия и други, конфискацията на автомобил при нарушение се ползва от години и работи за предварителна защита.

„ Данните към 9 август за Бургаска област са ясни – имаме над 600 регистрирани случая на шофоьри, ръководещи МПС под въздействието на алкохол и опиати. Досега това число е със 100 повече от миналата година ”, изнесе малко данни старши комисар Калоян Калоянов. По думите му, няма спънка измененията в Наказателен кодекс да се извършват от органите на реда, а единственият метод да се залови пийнал водач, е с дейната работа на полицията. Както съобщихме по-рано, двама са хванати единствено през миналото денонощие в Бургаска област, като единият от тях е ш

По отношение на техническите въпроси, от Районна прокуратура също дадоха детайлности. По думите на районния прокурор Мария Маркова, все още за някои от хипотетичните проблематични обстановки, за които писахме през вчерашния ден, няма изясненост по какъв начин тъкмо ще бъдат преодолени. Това обаче е въпрос на правосъдна процедура, като процесът ще се обясни в придвижване. „ Засега ние ще следваме това, което е показал законодателят прецизно. Крайната цел е предварителната защита на тези закононарушения, които сами по себе си могат да доведат до други – по-тежки такива, в това число гибел ”, сподели Маркова на брифинга.



От ОДМВР-Бургас обясниха още къде и по какъв начин ще се съхраняват иззетите коли. Според старши комисар Калоян Калоянов, това няма да е проблем, тъй като има задоволително места на паркингите на полицията, които са охранявани. По отношение на репатрирането също има подобаващи способи то да се извърши. „ Могат да се употребяват както общинските „ паяци ”, по този начин и други средства. Впоследствие тези разходи ще се пишат по досъдебното произвеждане ”, сподели Калоянов.

Съмненията, че новата процедура ще докара до растеж на отказалите кръвна проба при инспекция пък също бяха разсеяни от прокуратурата. При отвод от страна на лидера, той носи административна отговорност, а закондателят е планувал и наказателна отговорност при следващ отвод. Тя се състои в „ отнемане от независимост ” до 6 месеца и санкция в размер на до 2000 лева

Конфискуваните коли пък, след привършване на делата против пияните и дрогирани водачи, ще се дават на Национална агенция за приходите за продажба на търг. Оценката евентуално щяла да е на пазарната цена на транспортното средство, тъй че хипотезата за „ държавна автокъща ” продължава да стои на дневен ред.

Неотговорени, най-малко към този момент обаче остават значими въпроси във връзка с използването на новите наказания. Така да вземем за пример няма изясненост по какъв начин ще се действа при положение на фамилен автомобил. Случаят със арестувания водач на камион също е прецедентен, поради непропорционалната с приходите му санкция, която ще би трябвало да заплати в интерес на страната.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР