Все още е в сила частичното бедствено положение, обявено в

...
Все още е в сила частичното бедствено положение, обявено в
Коментари Харесай

Ревизоро: Храним украинци на морето, а българите бедстват и мизерстват


Все още е в действие частичното бедствено състояние, оповестено в Карловско, поради придошлите реки в селата Каравелово и Богдан.

" Ако имаше пари, за тези 6 месеца за какво не почистиха това село? Повече от половин година страната я нямаше. Общинските препоръки няма да признаят виновност, надяват се като разгласят изключително състояние, някой от София да отвори огромния портфейл, а те да харчат за друго. Аз съм българин, не мога да си показва, че държим украинци на първа линия на морето и ги храним, а българите, които стоят в тези къщи, мизерстват повече от половин година, те работят, заплащат налози ", разяснява някогашният министър на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на  " България заран ".

Той посочи, че когато общините разпределят бюджетите си, без значение от коя партия са, минимум се дават за почистването на реки. И добави, че кметът, колкото и пари да желае за тези действия, Общинският съвет взима решенията за бюджета.

" И 24 часа да работят - чудесата няма да се случат. Държавна компания трябваше да отиде, хората не може да вземат функционалностите на страната. Сам човек не може нищо да направи, без пари не става, а с дребния ресурс хората удържат където е най-спешно ", сподели Димитров. 

Пред Bulgaria ON AIR кметът на община Карлово - Емил Кабаиванов, заяви, че четвърти ден се работи на място в речните корита в двете села. 

" На 2 декември бяха почистени на 2,5 м дълбочина и 10 м ширина. Дъждовете в този момент донесоха нови земни маси, най-вече пясък. С два верижни багера и самосвали свалихме към метър надолу, ще продължим до момента в който стигнем до твърдо дъно, още метър и половина. Не става въпрос за доста пари. Обявява се отчасти бедствено състояние за попречване на нови бедствия, в това няма нищо неприятно, хората схванаха, че го вършим, с цел да не се повтарят събитията ", сподели кметът.

Той беше безапелационен, че пари има, само че плановете изискват време. Изграждат се 18 км нов път и 6 км нови водопроводи. Те ще бъдат приключени до края на лятото. Работи се и по планове за изместване на речните корита. 

" Проблем има над обитаемоте места в Средна гора - да се реши експертно дали ще се построяват някакви уреди или язовир, който да поеме водите и наносите ", уточни Емил Кабаиванов.

И бе безапелационен - няма бедстващи хора от двете села, няма семейство без заслон, да гладува, без отопление. А Министерството на енергетиката ще поеме сметките за отопление на 212 фамилии, на които са предоставени климатици.

Бившият екоминистър разяснява, че построяването на язовир не е най-хубавото решение на казуса. 

" Бързо ще се запълни, трябват загради и постоянно да се изгребва материал. Този наносен материал идва от Балкана. Трябва да се хване, в планината, да се почисти генерално и да се спре. За дигите би трябвало да се отчуждят огромни терени. Знае се отговорността, само че няма кой да направи тези насипи, тичаме след събитията ", заяви Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и - Ревизоро.

Той разяснява и Плана за възобновяване и резистентност и закриването на въглищните централи. По думите му няма да има резултат, в случай че предоговаряме тази глава.

" Сами си унищожаваме енергетиката. При тези параметри, тези централи няма да оцелеят. Нашите ще останат, непознатите ще ги затворим, с цел да спазим броя ", предвижда някогашният министър на екологията.

Според него би трябвало да се даде опция на въглищните централи да станат по-екологични. Но никоя банка няма да им даде финансиране, в случай че е ясно, че ще затворят в обозримо бъдеще.

" Сами да си бутаме столчето и да си закриваме енергетиката е изменничество за страната и към българите, които разчитат да имат по-малки сметки за ток и по-добре да живеят ", приключи Ревизоро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР