Все още е сезонът на ураганите в европейската партийна политика.

...
Все още е сезонът на ураганите в европейската партийна политика.
Коментари Харесай

Washington Post за изборите в България - всичко е свързано с корупцията

Все още е " сезонът на ураганите " в европейската партийна политика. На българските парламентарни избори на 4 април една четвърт от гласоподавателите поддържаха " Граждани за европейско развиване на България " - дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов, която е известна като ГЕРБ. Но новите партии, които организираха акция с антикорупционно обръщение, се показаха ненадейно добре, което значи, че Борисов няма явен път за образуване на ръководеща коалиция. Изглеждат евентуални два сюжета - коалиция от новодошлите или служебно държавно управление и предварителни избори, написа The Washington Post.

Борисов печели всички избори от 2007 година насам и е бил министър-председател през по-голямата част от последното десетилетие. Кампанията на ГЕРБ се концентрира върху опита на Борисов. Публикациите му във Фейсбук са най-вече по какъв начин българският министър председател пътува из страната с джипа си, инспектирайки пътища, учебни заведения и църкви - всички издигнати по времето на ГЕРБ.

Но инфраструктурните планове не бяха задоволителни, с цел да повторят триумфа преди четири години. Много от търговете, свързани с плановете, наподобява бяха в изгода за другари и съдружници от ГЕРБ, в сравнение с за българското население. Всичко това предизвика изобличение на Европейската работа за битка с измамите, а необятно публикуваните демонстрации предходната есен разпалиха искрата на новите партии.

Антикорупцията и обжалвания на звезди работят

Новите партии, употребяващи платформа за битка с корупцията или звезди, с цел да реализиран електорален триумф в Централна и Източна Европа, не е нещо ново. Именно тази рецепта оказа помощ на някогашния цар на България, Симеон II, да завоюва изборите през 2001 година, а самият Борисов се развихри с победа през 2009 година През 2021 година близо 1 от 5 гласоподаватели гласоподаваха за антикорупционна партия, основана предходната година " ИТН ", водена от медийната звезда Слави Трифонов.

Трифонов, водещ на токшоу и известна телевизионна персона, изигра съществена роля за събирането на гласовете от селските региони на страната. Но триумфът му се дължи и на поп фолк музиката му, която притегля гласоподаватели. В акция, в която пандемията означаваше, че онлайн акцията става още по-важна, Трифонов употребява своите медийни изяви, в това число личната си телевизия и виртуални концерти, с цел да популяризира посланието си за битка с корупцията и анти-статуквото измежду гласоподавателите вкъщи и в чужбина.

Посланието за битка с корупцията е от главно значение и за две нови партии, които си осигуриха места в Народното събрание: " Демократична България " и на Мая Манолова " Изправи се! Мутри вън! ", които завоюваха близо 10 % и 5 % от гласовете. Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов и Манолова успяваха ловко да провеждат начинания, разкриващи корупционни практики. Това акцентира както силата на посланието за битка с корупцията, само че също по този начин и все по-фрагментираната партийна сцена в България, защото доста политици се пробваха да яхнат вълната на протестния избор.

Личната политика има наклонност да основава фрагментирани партийни системи

С поставената под напън дясноцентристката ГЕРБ на Борисов, можеше да чакаме, че левите или крайните десни ще се възползват. Но Българската социалистическа партия - Българска социалистическа партия, в миналото преобладаваща политическа машина в страната вляво, не съумя да капитализира триумф. Лидерът на партията Корнелия Нинова наподобява прекарва повече време през последните няколко месеца в битка и отчуждаване на други фракции в нейната партия, в сравнение с в мятане на ръкавици към Борисов.

Крайната десница също страда от личностни вражди и разделения, изоставяйки късото единение, което й завоюва властта през 2017 година На изборите в неделя тези партии изгубиха повече от една трета от пронационалистическия избор, регистриран на предходните избори.

От всички дългогодишни партии единствено " Движението за права и свободи " - Движение за права и свободи, което черпи по-голямата част от поддръжката си от етнически турски гласоподаватели, се оправя добре.

Какво се случва със идващото държавно управление на България?

Новият български парламент ще има шест партии. Тъй като никоя партия няма болшинство, някаква композиция от партии ще би трябвало да се съгласят да си сътрудничат за основаването на държавно управление.

Съмнително е, че Борисов ще успее да се задържи на власт, защото това би означавало да подписа някои сложни покупко-продажби. Трудно е и да си представим, че някои от останалите партии се съгласяват да си сътрудничат с Борисов за сформиране на държавно управление, поради техните антикорупционни апели и предизборни обещания да не работят с водача на ГЕРБ.

Трифонов и неговата антикорупционна партия може да държат ключа. Ако би трябвало да работи с Борисов, това би разочаровало доста от гласоподавателите му. Ако Борисов не успее да образува държавно управление, той би трябвало да съобщи мандата си на Трифонов. Намирането на консенсус с други антикорупционни партии и освен би било значимо за триумфа на Трифонов при образуването на ръководеща коалиция. Междувременно вероятностите за служебно държавно управление и нови избори през есента на 2021 година към този момент преобладават в полемиките.

За българите корупцията е по-голям проблем от covid-19

Пандемията визира изборите по света, само че българските избори допускат, че въздействието може да е по-косвено, в сравнение с някои коментатори показват. Пандемията промени акцията, ускорявайки наклонността към по-широко потребление на онлайн принадлежности и обществени медии.

Covid-19 също промени държанието при гласоподаване. Част от разочароващия резултат на социалистите може да отразява избора на някои по-възрастни гласоподаватели да не излязат да гласоподават. Но общата изборна интензивност е сравнима с преди четири години, което допуска, че тематиката за корупцията е мощен мотор освен да убеди българите да гласоподават, само че и да гласоподават за партии, оспорващи статуквото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР