Все още е рано да се конкретизира срок за евентуална

...
Все още е рано да се конкретизира срок за евентуална
Коментари Харесай

Кремъл планира скорошна среща Путин - Си в Пекин, Лавров подготви почвата

Все още е рано да се конкретизира период за възможна среща сред президентите Владимир Путин и Си Цзинпин, съобщи Ройтерс.

" Разбира се, това пътешестване [на съветския външен министър Сергей Лавров в Китай] може да се преглежда като подготовка за идни контакти на високо ниво. Такива контакти фактически се възнамеряват " , удостовери Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали се възнамерява аудиенция на Путин в Китай и дали тази тематика е включена в дневния ред на визитата на Лавров в Пекин, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Всъщност такива контакти се възнамеряват и има съгласие за тяхната целенасоченост и нужда предвид на високото ниво на другарските връзки сред Руската федерация и Китай ", уточни Песков. " Но ние към момента считаме, че е рано да се дефинират времеви рамки. Ще ви осведомяваме за всичко, незабавно щом бъдем подготвени ", добави представителят на Кремъл.

В китайската столица Сергей Лавров беше признат на най-високо равнище - първо от сътрудника си и външен министър, а по-късно и от китайския президент Си Дзинпин.

Лавров съобщи, че Русия дава най-високата оценка за триумфите на Китай, съобщи ТАСС.

" Бихме желали да изразим най-високата си оценка и удивление от триумфите, които постигнахте през тези години и на първо място през последното десетилетие под Вашето управление ", сподели Лавров на Си.

Лавров съобщи на Си одобрение от съветския президент. " Имам удоволствието и достойнството да Ви предам най-хубави пожелания от президента на Руската федерация Владимир Путин. Той доста високо оцени Вашето приветствено обръщение във връзка резултатите от президентските избори през март ", сподели Лавров.

" Ще бъдем подготвени да осъществяваме новите стратегически задания, сложени от нашите водачи ", уточни ръководителят на съветската дипломация.

" За начало, Ви апелирам да предадете откровените ми поздрави на президента на Руската федерация Владимир Путин ", сподели китайският водач при откриването на срещата.

" Тази година Китай и Русия означават 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите им връзки. През тези години страните ни поеха по нов път на спокойно взаимно битие и взаимноизгодно съдействие сред двете най-големи прилежащи страни, което освен донесе осезаема изгода за двете страни и техните нации, само че също по този начин изигра градивна роля за гарантирането на интернационалната правдивост ", сподели още Си.

По време на визитата на Лавров стана ясно, че Русия и Китай са се разбрали да стартират разговор за сигурността в Евразийския район , съобщи съветският външен министър Сергей Лавров след диалог с китайския външен министър Ван И.

" Възниква задачата за образуване на евразийската сигурност ", сподели Лавров на предавана по малкия екран конференция след срещата с Ван И. С китайските ни другари " постигнахме единодушие за започването на разговор с присъединяване на други наши съидейници по този въпрос ", добави той.

Сергей Лавров с сътрудника си и външен министър на Китай Ван И
Снимка: Пресслужбата на Руското външно министерство посредством АП/БТА

" От дълго време съществува структурата на евроатлантическата сигурност под формата на НАТО, само че също по този начин и Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Тя просто сама се зачерта от листата на съответните структури, в границите на които е допустимо да се водят смислени договаряния и да се контракти нещо, учредено на баланс на ползи ", сподели още Лавров, представен от Българска телеграфна агенция.

" Въпросът за образуването на евразийската сигурност става все по-актуален , както загатна и президентът [на Русия Владимир] Путин в своето обръщение към Федералното заседание ", съобщи съветският министър, който е на посещаване в Китай. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР