Все още, 2.1 милиарда души са забравени. "Стоим зад правото

...
Все още, 2.1 милиарда души са забравени. "Стоим зад правото
Коментари Харесай

Водата е твое безусловно право

Все още, 2.1 милиарда души са забравени. "Стоим зад правото на всеки един " ( "Leaving No One Behind ") е тематиката, препоръчана от Организация на обединените нации с цел да се надигнем пред световния проблем на достъпа до вода.

Фондация We Are Water, координирано с Организация на обединените нации, води акцията #TheHiddenLifeOfWater и демонстрира какъв брой е значимо да реализираме Целите за стабилно развиване (SDGs) за поощряване на повсеместен и обективен достъп до вода.

Водата е значим естествен запас с цел да задоволяваме главните си потребности за хигиена, хидратация и хранене. Въпреки това, към момента не всеки има достъп до нея. Приблизително 2,1 милиарда души се нуждаят от безвредно ръководени услуги за питейна вода. От тях:
1,3 милиарда имат съществени услуги, т.е. имат достъп до усъвършенстван източник на питейна вода, само че той е на разстояние, което изминават в границите на 30 минути. А от останалите 838 милиона души … 263 милиона имат лимитирани услуги, т.е. има усъвършенстван източник на питейна вода, който доближават за повече от 30 минути. 423 млн. души добиват водата си от незащитени кладенци и извори. 152 милиона употребяват нетретирани повърхностни води от естествени или изкуствени езера, реки или потоци.
За да се оправим с тази обстановка, Организация на обединените нации предлага да проучваме аргументите. С мотото "Стоим зад правото на всеки един " ( "Leaving No One Behind ") ни припомня, че наличната и чиста вода е главно човешко право и основна част от света, в който желаеме да живеем. Не можем да продължим напред като световно общество, до момента в който 3 от всеки 10 души нямат достъп до безвредни услуги за питейна вода.

Организация на обединените нации насочва вниманието върху метода по който неналичието на инфраструктура, неприятното ръководство на услугите, бедността и неравенството, климатичните промени и повишаването на популацията – през 2030 година ще доближи 8,5 милиарда и 9,7 милиарда през 2050 година – въздействат върху постигането на задачата за застраховане на право на вода за всички.

За да подкрепи повишението на осведомеността по този въпрос, фондация We Are Water, тази година, популяризира деформирана карта на света. Тя се основава на достъпа на жителите на всяка страна до съществени услуги за питейна вода. С нея бързо се откриват регионите по света в най-неравностойно състояние. Целта на акцията е да поддържа акцията на Организация на обединените нации "Стоим зад правото на всеки един " ( "Leaving No One Behind "), която се отнася Цел 6 (SDG 6) за стабилно развиване: "Осигуряване на досегаемост и стабилно стопанисване на водоснабдяването и канализацията за всички ".

Междувременно, фондация We Are Water води световната акция за повишение на осведомеността "Скритият живот на водата " (THE HIDDEN LIFE OF WATER). В сходство с тазгодишната тематика, Фондацията удостоверява уговорката към Организация на обединените нации за постигането на седемнайсетте Цели за стабилно развиване (Sustainable Development Goals) и демонстрира значимостта на водата, която не можем да забележим: #thhiddenlifeofwater. Водата е значим запас за здравословен живот и за основаване на богатство, обучение и развиване. В доста страни, усъвършенстваният достъп до този запас допуска, че момчетата и девойките, които в този момент губят времето си с цел да обезпечават вода, могат да го вложат в образованието си и затова в икономическото и общественото развиване на техните общности. Отговорност на всички ни е да дадем на водата глас като източник на живот и бъдеще.

Акциите, проведени от фондация We Are Water за Световния ден на водата, се допълват от разнообразни събития и кръгли маси в страни, където тя участва. Такива са Испания, Португалия, Англия, Аржентина, Индия и други.

***

Международна фондация We Are Water

Фондация We Are Water има две съществени цели. Първата е да покачва осведомеността и да предизвиква спор измежду обществеността и организациите за нуждата от основаване на нова просвета на водата, с цел да се реализира заслужено развиване и устойчивото ръководство на международните водни запаси. Втората цел е да се извърши цялостен набор от дейности, които да се опълчват на отрицателните резултати от неналичието на съответни водни запаси. Областите на активността на фондацията включват присъединяване в планове за инфраструктура, обучение, опазване на здравето и научни проучвания, съсредоточени в най-нуждаещите се региони в света.

www.wearewater.org

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР