"Все не е ясно как коронавирусът е прескочил от прилепа

...
"Все не е ясно как коронавирусът е прескочил от прилепа
Коментари Харесай

Проф. Александрова обясни какво става при вторично заразяване с К-19

"Все не е ясно по какъв начин коронавирусът е прескочил от прилепа на индивида, това място може да съхранява вируса и той да се връща още веднъж и още веднъж. Еволюцията на вирусите постоянно е по отношение на индивида ". С тези думи стартира присъединяване си в предаването "Пулс " проф. Радостина Александрова, вирусолог в Българска академия на науките.

"Едрата шарка е предизвиквала многочислени епидемии през вековете, а хората постоянно са оставали обезобразени, губели са зрението. Когато той попада в Америка, съумява да убие към 90 % от популацията там ", напомни тя.

"Вирусът няма интерес да ни убие, има за цел да се популяризира. Вирусите колкото и да са изменчиви, те са и много консервативни. Те се трансформират, само че не и клиничната им картина. Могат да бъдат функционално дейни само в живите кафези на своите гостоприемници ", изясни професорът.

"Изменчивият вирус няма по какъв начин да просъществува в постоянна среда, в случай че самият той непрекъснато се трансформира. Това би му предизвикало огромен стрес. Голяма част от разновидностите са неутрални ", добави тя.

"Между Коронавирус и SARS има и доста разлики. SARS не съумя да се популяризира по този начин. Поне 2 клетъчни ензима оказват помощ в този момент, при предходния беше единствено 1. SARS провокира главно респираторно заболяване. При Коронавирус не е по този начин – поразява освен дихателната система, поразява и кръвоносните съдове, тромбози, има увреждания на сърцето, на нервната система, може би може да провокира и диабет ", съобщи вирусологът.

"Суперкомпютрите навлизат в проучванията. Коронавирусът не просто влиза в организма, само че и си отваря малки врати, през които да влезе. Чрез суперкомпютрите се търсят и евентуални цели за търсене на лекуване, по-голямата част от тях към този момент се изпитват. Лечението на антитела е обещаваща. Търси се биологичен път, посредством който те да бъдат създавани в препарати ", разкри доктор Александрова.

"Бактериофагите да се употребяват по същия метод е концепция на публицист. Те няма да се съобразят с лекарствената резистентност, могат да бъдат подбрани по този начин, че да нападна съответни бактерии, предпазвайки микробиома ", съобщи гостът.

"Реинфекциите протичат леко и безсимптомно. Може да става дума за разнообразни видове коронавируси, може би вторичното протичане е от различен генотип. Панацеята е да умеем да живеем в естетика със себе си, да се обичаме и да обичаме хората към нас – щастието е най-сигурната формула за здраве ", показа още проф. Радостина Александрова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР