Все едно търсиш игла в купа сено, но не знаеш

...
Все едно търсиш игла в купа сено, но не знаеш
Коментари Харесай

Изчезна подводният автомобил, изучаващ ледника на Страшния съд

„ Все едно търсиш игла в купа сено, само че не знаеш къде е сеното ", сподели Анна Уолин по отношение на изчезналия подводен автомобил, който учеше ледника Твейтс или " ледника на Страшния съд ", както е прозвището му.

Уолин е професор по океанография в университета в Гьотеборг и е член на изследователския екип, употребявал безпилотното транспортно средство.

7-метровият подводен автомобил, наименуван Ран, беше изпратен на задача да изследва ледника Твейтс и изчезна този уикенд. Той има единствено две наподобяващи го в света. Ран съдържа технология и датчици, които му разрешават да мери и документира изискванията на водата под леда за дълги интервали от време.

Автомобилът коства към 3,6 милиона $.

" Батериите на Ран към този момент са изтощени. Всичко, което знаем, е че нещо ненадейно се е случило под леда. Подозираме, че е изпаднал в неволя и по-късно нещо му е попречило да излезе ", сподели Уолин.

„ Това беше вторият път, когато заведохме Ран до ледника Твейтс, с цел да документираме региона под леда. Благодарение на него станахме първите откриватели в света, които влязоха в ледника през 2019 година, а по време на актуалната експедиция още веднъж посетихме същата зона. Ако сателитните данни ни осведомят за размразяване и придвижвания в леда, то от Ран получаваме фотоси на долната страна на леда от близко и информация за това какво тъкмо стои зад топенето ", добави Уолин. 

Ледникът Твейтс е най-широкият хладилник на Земята и има повърхност от към 74 000 квадратни благи. Твейтс се назовава още " Ледникът на Страшния съд " поради голямото влияние, което ще има върху международните морски равнища, в случай че се разтопи изцяло.

„ Повишаване на морското ниво с няколко метра би наводнило доста от огромните градове в света – в това число Шанхай, Ню Йорк, Маями, Токио и Мумбай. Също по този начин ще покрие големи сектори земя в крайбрежните райони и значително ще погълне ниско разположените острови като Кирибати, Тувалу и Малдивите ", написа в публикация за the Conversation Ела Гилбърт, постдокторантски теоретичен помощник по климатология в Университета на Рединг.

Екипът не има вяра да откри Ран още веднъж, само че е признателен за данните, които е събрал до момента, предава Wion, представено от 24 часа.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР