Все едно работим в различни държави, на различни планети и

...
Все едно работим в различни държави, на различни планети и
Коментари Харесай

Рашков: МВР и прокуратурата все едно работят в различни държави, на различни планети и по различни проблеми

Все едно работим в разнообразни страни, на разнообразни планети и по разнообразни проблеми - по този начин разяснява министърът на вътрешните работи Бойко Рашков взаимоотношенията с прокуратурата. Той е изслушван в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

„ В практиката се сблъскваме със случаи, в които не е налице необходимост, а елементарен случай на инспекция от Министерство на вътрешните работи и се стига до миг, в който може да се образува произвеждане. Това задължава чиновниците на Министерство на вътрешните работи да изпратят материалите на съответната прокуратура и да чакат тя да реши какво да прави с тези материали.

Оттук нататък стартира, според от разнообразни фактори, едно несигурно по време очакване да се реши какво да се прави с тези материали. Миналата година, към юни, започнахме инспекции и да събираме материали за Автомагистрала „ Хемус “. Материалите бяха доста и не бяха по силите единствено на една работа. Затова ние разпределихме и на Групово дело „ Национална полиция “.

Тя работи дълго и някъде през октомври бяха подготвени и изпратиха на прокуратура. Колкото вие сте получили от този момент до момента информация какво е свършила прокуратура, толкоз и ние. Това са 6 месеца. Готов съм да се извиня, в случай че в това време е взела процесуално решение, само че ние не сме известени. Все едно работим в разнообразни страни, на разнообразни планети и по разнообразни проблеми “, разяснява Рашков.

По думите му това е един от факторите, които са наложили да се обмисли дали това е най-удачният законодателен метод за решаването на този въпрос.

" Искам да напомня, че преди известно време не беше единствена опцията единствено прокуратурата да образува досъдебно произвеждане, респективно неотложността, която в този момент съществува, а в противен случай - проверяващият орган също имаше пълномощието да сложи началото на наказателния развой и тогава се постигаше процесуална спестовност, спестяваше се процесуално време. Защото не беше належащо, откакто завърши една такава инспекция, както ГДНП изпрати на прокуратурата и в този момент чакаме отнякъде хабер има ли формирано произвеждане. Т.е. редът би бил - при преценка на прокурора че ГДНП би трябвало да реализира следствието, да върне тези материали с един лист, едно разпореждане на ГДНП и въз основа на този лист хартия да стартира едно обикновено, законно следствие, в което да се събират не данни, а доказателства ", изясни министър Рашков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР